Rudnik „Grot“   izbegao bankrot

Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik „Grot“ izbegao bankrot

Vranjska Banja - Uprkos stalnom povećanju proizvodnje, uspešnim poslovnim rezultatima, redovnim i solidnim platama i zavidnim ulaganjima u razvoj, zbog nerešenog statusa i vlasništva među 240 radnika Rudnika olova i cinka “Grot” u Krivoj Feji kod Vranjske Banje uvukli su se neizvesnost i nespokojstvo.

Ni posle višegodišnjeg suđenja u trgovinskim i privrednim sudovima u Leskovcu i Beogradu nije rešen vlasnički status rudokopa, u kojem je 2008. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle stečaja uspešno sprovedena reorganizacija. Zahvaljujući tome sprečen je bankrot trenutno jednog od najuspešnijih izvoznika u Pčinjskom okrugu. Agencija za privatizaciju nastoji da sudski ospori plan reorganizacije, kako bi država postala većinski vlasnik rudnika, a ne jagodinska privatna firma "Trend kompani” biznismena Branislava Jovića. Posle podužeg spora, Viši privredni sud u Beogradu treba najzad da odluči čiji je rudnik. Jagodinska firma "Trend kompani” vlasnik je 91,37 odsto akcija rudnika, na osnovu ranijih potraživanja od 12 miliona evra.

– Mada rudnik radi izvanredno i uredno podmiruje državnu kasu, sudski proces oko statusa razvlači se pod uticajem nekoga iz vrha vlasti. Agencija za privatizaciju nema nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Kada se proglasi stečaj, firma ide u bankrot ili poverioci podnose plan reorganizacije i tada preduzeće nastavlja da radi, što je i učinjeno. Ako rudnik dobro radi a godinama mu se osporava status, očigledno je da se neko od tajkuna nameračio da ga otme – kaže predsednik Upravnog odbora Branislav Jović.

Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju rekao je da je firma "Trend kompani” kao najveći poverilac nezakonito postala vlasnik rudnika "Grot”, jer je svoja novčana potraživanja konvertovala u imovinu i kapital, čime je oštetila državu.

Pravni zastupnik "Grota”, advokat Aleksandar Stojković iz Vranja smatra da je veoma važno kakav će status uskoro da ima rudnik. Zbog toga se, po njegovim rečima, i vodi velika borba. Pre više od dva meseca pritvoren je generalni direktor "Grota” Milan Grujić (53) zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Tereti se da je od januara 2008. do marta ove godine po uvećanim cenama nabavljao robu od firme "Trend kompani” i rudnik "Grot” oštetio za 20 miliona dinara.

– Jedan od ključnih elemenata borbe za rudnik je kakav će on status imati. Ukoliko postane društveno preduzeće, lakša će biti otimačina. Borba se vodi preko trgovinskih, odnosno privrednih sudova. U ovom galimatijasu Grujić je kolateralna šteta i žrtva igara oko rudnika. On biva optužen za zloupotrebu službenog položaja koje nema, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja je imao kao direktor. Da bi se održala tenzija oko rudnika i situacija bila aktuelna, Grujić se drži u pritvoru više od dva meseca. Njegov pritvor koristi se u postupcima vezanim za status "Grota” i njegove otimačine – rekao je advokat Stojković.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.