Završava se 10. Balkanima

Izvor: B92, 05.Okt.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se 10. Balkanima

Dodelom nagrada i projekciom nagradjenih filmova u Domu kulture Studentski grad večeras se završava 10. Evropski festival animiranog filma "Balkanima".

Ovogodišnja "Balkanima" je otvorena, 1. oktobra, filmom iz 1963. godine "Ccovek od krede", profesora, osnivača i umetničkog direktora te manifestacije, nedavno preminulog Nikole Majdaka, kome je i posvećeno ovogodišnje izdanje te manifestacije.

Takođe, prvog dana festivala otvorene su i dve izložbe "Anatomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teatar" Milorada Krstića i "Nikola Majdak (1927-2013)".

Centralna multimedijalna izložba "Nikola Majdak (1927-2013)" i specijalne projekcije "Sećanje na Nikolu Majdaka" obuhvatile su različite periode stvaralaštva ovog pionira animacije u Srbiji kroz 10 najvažnijih i najviše nagrađivanih filmova među kojima su pored "Čoveka od krede" i "Zaljubljen u tri kolača" (1967), "Izvor života" (1969), "Vrijeme vampira" (1971), "Gran Ginjol" (1993)...

Od 400 prijavljenih filmova koji su se prijavili na konkurs "Balkanime" tokom trajanja Festivala prikazano je 130 filmova iz 28 evropskih zemalja, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu - ilustrator i animator iz Beograda Nebojša Petrović, animator iz Novog Sada Igor Kekeljević i animator iz Beograda Mirela Srebrić.

Članovi žirija glavnog takmičarskog programa su multimedijalni umetnik iz Mađarske Milorad Krstić, lutka animator iz Poljske Marek Skrobecki i animator i profesor animacije iz Švajcarske Rolf Bačler.

Žiri studentskog programa je u sastavu - režiser Marko Kostić, animator Ivan Ivanovski (Makedonija) i animator Ivan Stojković.

U okviru glavnog programa takmiče se i tri domaća ostvarenja "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, "Uspon i pad umetnosti" Alekse Gajića i "Običan dan" Vuka Palibrka.

Zemlja gost u fokusu ovogodišnje "Balkanime" je Poljska koja se predstavila sa dva programa koje je priredio Piotr Kardas, osnivač festivala animacije "O!PLA".

Istorijski program je posvećen jednom od najčuvenijih studija animacije u Poljskoj, Studiju filmskih minijatura u Varšavi koji ove godine slavi 55 godina postojanja, dok je program savremene animacije posvećen nezavisnim filmovima.

Danas, poslednjeg dana festivala, biće prikazani najnoviji nekomercijani kratki animirani filmovi za decu predškolskog i školskog uzrasta rađeni u tehnikama plastelina, kolaža, 2D crteža i 3D.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gran pri 'Balkanime' francuskom animiranom filmu

Izvor: Blic, 05.Okt.2013

Gran pri Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima", deseti po redu po redu, pripao je francuskom filmu "Kiki sa Monparnasa" (Kiki of Montparnaše) autora Ameli Aro. Nagrada, koja se sastoji od diplome, pehara "Lepenac" i novčanog iznosa od 120.000 dinara bruto, dodeljena je večeras u punoj Velikoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.