SPORAZUM Prvi srpski film simljen na Kosovu posle rata

Izvor: Blic, 10.Jan.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORAZUM Prvi srpski film simljen na Kosovu posle rata

Premijera filma "Sporazum", prvog srpskog dugometražnog igranog filma snimljenog nakon rata na Kosovu i Metohiji, biće održana 17. januara u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine.

Film reditelja i scenariste Predraga Radonjića za temu ima posleratnu situaciju na KiM i odnose i položaj Srba i Albanaca.

Povratak domu iz kojeg su proterani nakon rata, Aleksandrovom ocu Petru deluje kao jedini izlaz iz beznađa u kojem žive u centralnoj Srbiji kao raseljena lice sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova i Metohije. Njihova odluka da se vrate nailazi na protivljenje Jelice, Aleksandrove žene, koja iznad svega strahuje za sigurnost svoje dece, ali ni sama ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze.

I pored zvaničnih reči dobrodošlice, povratak u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Petrom i Aleksandrom. Među njima je, protiv svoje volje, sa svojim bratom i ocem, i Aleksandrov drug iz detinjstva, Ljuan… Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka koji će se suočiti sa izborom u kom deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom.

Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka i njihovih porodica, na prenesen način govori i odnosu prema Kosovu i Metohiji, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda.

- Film je proistekao iz ličnog sagledavanja stvarnosti koju sam beležio tokom petnaestogodišnjeg novinarskog iskustva na Kosovu i Metohiji. Mnogo toga u ovom filmu je autentično, što je bio plod koliko namere toliko i uslova i okolnosti u kojima je sniman film - kaže reditelj i scenarista Predrag Radonjić.

Film "Sporazum" do sada je prikazan u glavnim programima Fesivala glumačkih ostvarenja u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, festivalu u Leposaviću a prihvaćen je u zvaničnu selekciju filmskih festivala u Barseloni, Londonu i Klužu.

- Prvobitna sleđenost a potom i izrazito senzitivni prijem tokom ovogodišnje oktobarske turneje filma na Kosovu i Metohiji, praktično u svim sredinima gde žive Srbi i gde postoje uslovi za prikazivanje, pruža mi uverenje da smo uspeli da uradimo i film sa snažnim i iskrenim, ali nepatvorenim i nepaptetičnim emocionalnim nabojem.

Najfrekventnija rečenica koju su nakon projekcija kosovskometohijski gledaoci kao utisak o filmu davali medijima bio je: „Ovo je istina“. Verujem da oni to najbolje mogu da posvodoče, jer se film i bavi upravo njima i posvećen je njihovoj sudbini. A lično sam duboko uveren da je istina, bez obzira što joj to najčešće odriču, ne samo etička već i suštinska estetska kategorija - poručuje autor.

U filmu igraju Aleksandar Mihailović (Aleksandar), Vasilija Kokotović (Jelica), Bora Nenić (Petar), Marjan Todorović (Ljuan), Dejan Cicmilović (advokat Tasić), Zdravko Maletić (Agron), Vladimir Jocović (Dragan) i Nebojša Đorđević (Baškim).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradska premijera filma "Sporazum" 17. januara

Izvor: B92, 10.Jan.2017

Film "Sporazum" Predraga Peđe Radonjića, nakon prikazivanja na festivalima u Nišu, Vrnjačkoj Banji i Leposaviću, imaće beogradsku premijeru 17. januara u Domu omladine Beograd...Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu...

Nastavak na B92...

Večeras premijera domaćeg filma "Saga o tri nevina muškarca"

Izvor: Blic, 11.Jan.2017, 14:14

U Velikoj dvorani Sava centra večeras u 20:30h biće održana premijera domaćeg filma "Saga o tri nevina muškarca" reditelja i scenariste S. Šridara...Seks je oduvek bio tema koja intrigira, koja je tabu, koja inspiriše i o kojoj podjednako misle muškarci i žene. Oni stariji ga sa radošću pamte,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.