Performans Ukus tišine u Studiju JDP-a

Izvor: B92, 28.Okt.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Performans "Ukus tišine" u Studiju JDP-a

Zvučni performans “Ukus tišine” autorke Irene Tomažin biće izveden 30. oktobra u Studiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, sa početkom u 20:30h.

Irena Tomažin se kroz medij glasa i tela bavi temom tradicije i statusom glasa i slika koje glas kao medij usne istorije prenosi iz generacije u generaciju.

U prvom delu procesa Irena Tomažin, Sabina Đogić i Andrej Kocan snimili su pet susreta sa stvaraocima i stvarateljkama narodne muzike: Ljobom Jenče, Bogdanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Herman i Boštjanom Naratom (Slovenija), Natalkom Polovynka (Ukrajina), Svetlanom Spajić (Srbija).

Snimci su bogat i inspirativni materijal iz kog proizilazi proces stvaranja performansa.

Performas je deo projekta Sa-glasje koji je usemeren na prepletanje tradicije narodnog pevanja i znanja o tome sa savremenim umetničkim praksama.

U produkciji Zavoda EMANAT Ljubljana i u saradnji sa Udruženjem za kulturu i umetnost CRVENA iz Sarajeva, Festivalom Interzone iz Novog Sada i Institutom Grotovski iz Vroclava, projekat je podržan od strane Evropske kulturne fondacije.

Irena Tomažin je plesačica, koreografkinja i pevačica/vokalna performerka koja nastupa uglavnom u plesnim-pozorišnim performansima i na koncertima. Autorka je sedam samostalnih performansa i radila je sa mnogim koreografima, i pozorišnim rediteljima u Sloveniji i inostranstvu.

Obrazovanje iz plesa i pokreta je stekla u studiju Intakt u Ljubljani, Plesnom pozorištu Ljubljane, u edukativnim programima grupe En Knal u Laboratoriji i Agonu i u Emanatu, kao i na mnogim radionicama u inostranstvu. Stipendiju za DanceWeb u Beču osvojila je 2004. godine. Učestvovala je u programu Atelje na Institutu Grotovski u Vroclavu 2007. godine.

Cena karte za “Ukus tišine” iznosi 200 dinara, auz kupljenu ulaznicu za 54. Oktobarski salon ulaz je besplatan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvučni Ukus tišine

Izvor: SEEcult.org, 28.Okt.2013

Slovenačka umetnica Irena Tomažin izvešće 30. oktobra na 54. Oktobarskom salonu u Beogradu zvučni performans “Ukus tišine”, koji je deo projekta “Sa-glasje”, usmerenog na prepletanje tradicije narodnog pevanja i znanja o tome sa savremenim umetničkim praksama. Irena Tomažin se kroz medij...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.