Kultura

Ponedeljak, 28.10.2013.

14:42

Performans "Ukus tišine" u Studiju JDP-a

Zvučni performans “Ukus tišine” autorke Irene Tomažin biće izveden 30. oktobra u Studiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, sa početkom u 20:30h.

Izvor: B92

Default images

Irena Tomažin se kroz medij glasa i tela bavi temom tradicije i statusom glasa i slika koje glas kao medij usne istorije prenosi iz generacije u generaciju.

U prvom delu procesa Irena Tomažin, Sabina Đogić i Andrej Kocan snimili su pet susreta sa stvaraocima i stvarateljkama narodne muzike: Ljobom Jenče, Bogdanom Herman i Boštjanom Naratom (Slovenija), Natalkom Polovynka (Ukrajina), Svetlanom Spajić (Srbija).

Snimci su bogat i inspirativni materijal iz kog proizilazi proces stvaranja performansa.

Performas je deo projekta Sa-glasje koji je usemeren na prepletanje tradicije narodnog pevanja i znanja o tome sa savremenim umetničkim praksama.

U produkciji Zavoda EMANAT Ljubljana i u saradnji sa Udruženjem za kulturu i umetnost CRVENA iz Sarajeva, Festivalom Interzone iz Novog Sada i Institutom Grotovski iz Vroclava, projekat je podržan od strane Evropske kulturne fondacije.

Irena Tomažin je plesačica, koreografkinja i pevačica/vokalna performerka koja nastupa uglavnom u plesnim-pozorišnim performansima i na koncertima. Autorka je sedam samostalnih performansa i radila je sa mnogim koreografima, i pozorišnim rediteljima u Sloveniji i inostranstvu.

Obrazovanje iz plesa i pokreta je stekla u studiju Intakt u Ljubljani, Plesnom pozorištu Ljubljane, u edukativnim programima grupe En Knal u Laboratoriji i Agonu i u Emanatu, kao i na mnogim radionicama u inostranstvu. Stipendiju za DanceWeb u Beču osvojila je 2004. godine. Učestvovala je u programu Atelje na Institutu Grotovski u Vroclavu 2007. godine.

Cena karte za “Ukus tišine” iznosi 200 dinara, auz kupljenu ulaznicu za 54. Oktobarski salon ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: