Lars Fon Trir nepoželjan u  Kanu

Izvor: B92, 19.Maj.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lars Fon Trir nepoželjan u Kanu

Organizatori kanskog festivala saopštili su da je danski režiser Lars fon Trir zbog izjava o Hitleru postao "persona non grata" na toj manifestaciji i da ta odluka "odmah stupa na snagu".

To je potez bez presedana na festivalu koji je Fon Triru 2000. dodelio Zlatnu palmu za "Ples u tami".

"Administrativni savet oštro osuđuje njegove izjave i proglašava Larsa fon Trira nepoželjnom osobom na festivalu u Kanu, i to na snagu stupa odmah", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju uprave festivala.

"Festival u Kanu nudi umetnicima iz celog sveta mesto da predstave svoje stvaralaštvo i da brane slobodu izražavanja i stvaranja", piše u saopštenju.

Organizatori festivala "duboko žale što je danski reditelj to mesto iskoristio da iznese neprihvatljive izjave koje se ne mogu tolerisati", dodaje se u tekstu.

Fon Trirov film "Melanholija" ostaće na spisku kandidata za Zlatnu palmu.

Fon Trir je u sredu. 18. maja, na konferenciji za novinare uoči premijere njegovog filma "Melanholija" izjavio da "razume Hitlera".

"Razumem čoveka", rekao je režiser o Hitleru. "On nije dobar momak. Malo saosećam sa njim", dodao je. Fon Trir je potom naglasio da njegove simpatije prema Hitleru ne znače da podržava Drugi svetski rat i napade na Jevreje.

Fon Trir je rekao i da nema nikakvih problema sa Jevrejima, ali da mu se ne dopada Izrael. On je za jevrejsku državu rekao da ponekad može da bude "davež".


Danski režiser je potom nastavio da šokira okupljene izjavom da mu se dopada glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Šper. "Dopada mi se. Imao je talenta. Ok, ja sam nacista!", rekao je Fon Trir praćen zabezeknutim pogledima dve glavne glumice u "Melanholiji" – Kirsten Danst i Šarlote Genzbur.

U intervjuu posle konferencije za štampu, Fon Trir je izjavio da se šalio kada je kazao da saoseća sa Hitlerom i da nije mislio da će njegove reči biti shvaćene ozbiljno.

Danski režiser je kazao da je reči koje su uzrokovale buru izrekao pošto "nema mnogo toga da kaže" i da je to bila "improvizacija".

Fon Trir je nekoliko sati kasnije uputio javno izvinjenje zbog svojih reči i istakao da nije antisemita, rasista ni nacista.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cannes: Von Trier nepoželjan na Filmskom festivalu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2011

Organizatori Filmskog  festivala u Cannesu saopćili su danas da je danski redatelj Lars von Trier „ persona non grata“ na festivalu. U srijedu je von Trier na konferenciji za novinare  izjavio je da „simpatizira Hitlera, iako se on ne može nazvati dobrim momkom“. U saopćenju iz uprave...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lars fon Trir oteran iz Kana! (VIDEO)

Izvor: S media, 19.Maj.2011

Zbog neumesnih izjava vezanih za Hitlera i Izrael, Lars fon Trir je od danas "persona non grata" na Kanskom festivalu. ..Francuski ministar kulture Frederik Miteran podržao je odluku organizatora u Kanu da izbace danskog režisera Larsa fon Trira sa festivala...''To što je rekao je sramno i neprihvatljivo....

Nastavak na S media...

Fon Trir ''proteran'' iz Kana

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2011

Organizatori kanskog festivala saopštili su danas da je danski režiser Lars fon Trir zbog izjava o Hitleru postao "persona non grata" na toj manifestaciji i da ta odluka "odmah stupa na snagu", javile su svetske agencije...''Administrativni savet oštro osuđuje njegove izjave i proglašava Larsa fon...

Nastavak na Vesti-online.com...

Fon Trir "nepoželjan" u Kanu

Izvor: VOA, 19.Maj.2011

Organizatori filmskog festivala u Kanu “izbacili” su danskog reditelja zbog komentara u kojima je izrazio simpatije prema Hitleru.

Nastavak na VOA...

Propast sveta po Triru

Izvor: Politika, 19.Maj.2011

Megalomanska „Melanholija” i proglašenje danskog reditelja personom non grata na festivalu. Nepretenciozni i optimistički „Avr” Akija Kaurismakija i tragikomični horor Pedra Almodovara..64. KANSKI FESTIVAL..Kan– Nema sumnje, jučerašnji incident koji je na konferenciji za novinare „proizveo”...

Nastavak na Politika...

FON TRIR: PONOSAN SAM ŠTO ME KAN PROTERAO

Izvor: Kurir, 20.Maj.2011, 14:35

KAN - Danski režiser Lars fon Trir koji je zbog svojih komentara o Adolfu Hitleru i nacistima proglašen nepoželjnom osobom u Kanu, izjavio je da je "pomalo ponosan“ na činjenicu da je "persona non grata“ na ovom filmskom festivalu..."Ono što sam rekao je poptuno glupo. Ali, bilo bi šteta da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.