Vučić: Srbija je svoju slobodu osvojila, a ne dobila od velikih sila

Izvor: RTS, 28.Jun.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija je svoju slobodu osvojila, a ne dobila od velikih sila

Povodom obeležavanja Vidovdana i 628 godina od Kosovske bitke, u Kruševcu je održana centralna ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da dve najveće vrednosti – nezavisnost i slobodu Srbije i njenih građana – moramo da branimo i čuvamo, jer smo mi svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila.
Predsednik Srbije je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na obeležavanju 628 godina od bitke na Kosovu polju rekao da zbog nesloge, Srbiju ni poraz, ni pobeda u Kosovskom boju 1389. nisu mogli da spasu od nadirućih Turaka.

Kako je istakao, u Srbiji sukob se dogodio mnogo pre Kosovske bitke, gde su se velikaši podelili i počeli da glože.
Zbog te nesloge, kako je rekao, Srbija nije mogla da se brani, bila je rasparčana i razjedinjena i u narednih 50 godina pala je u ruke Turaka.
"I to je osnovna lekcija koju nam svaki Vidovdan saopštava, a mi je ne pamtimo", rekao je srpski predsednik i dodao:
"Zato nikada više ne smemo da se delimo, jer jednu Srbiju imamo i moramo da je čuvamo celu i celovitu, da budemo zajedno, složni i jedinstveni u tome", naglasio je Vučić.
On je istakao da današnji Vidovdan mora da postane dan kada ćemo krenuti da učimo o sebi, ko smo, odakle smo, da li smo bili samo žrtve ili smo i mi negde pogrešili.
"Mi Srbi imali smo mnogo ključnih Vidovdana i svaki je govorio o nama, i dobro i loše. Na Vidovdan se uvek sve videlo, najbolje i najjasnije, i na Vidovdan 1914. kada je Gavrilo Princip pucnjima i ličnim stradanjem pokazao razliku između velikih, ali ne po broju, već po ljubavi prema slobodi, i onih drugih koji za slobodu ne mare", istakao je Vučić.
On je rekao da treba da brinemo o našoj budućnosti, ali ne na nebu, već na zemlji.
"Ubeđen sam da je i sveti knez Lazar želeo ovo drugo, to što mu se nije ostvarilo za nas ne sme da bude ništa drugo nego da nastavimo baš tamo gde je stao 28. juna 1389. U nove pobede, one radne, životne, u broju kilometara koje gradimo, puteva i pruga, i na Kosovu ali i drugde po Srbiji. One u novim poslovima, radnim mestima i posebno u novim ljudima koje rađamo", rekao je predsednik.
"Kada to uradimo, znaćemo da je Lazar bio hrabar državnik, svestan nadiruće turske opasnosti, koji je poginuo ne zato što se borio za nebesko carstvo, već za svoju lepu Srbiju", rekao je Vučić.
"Kasno smo i počeli da slavimo Vidovdan", rekao je Vučić, ali i "pogrešno da ga tumačimo, kao da smo nebeski narod, bez potrebe da se menjamo." 
On je rekao da smo se "tada pokrenuli, da odbranimo državu, čast i slavu, pokazali volju, hrabrost i sposobnost."
"Toga treba da se sećamo, tome da posvetimo pažnju i učimo", poručio je Vučić i naveo da taj nepobedivi srpski duh nije ostao nezapažen i kod pripadnika drugih naroda koji su se divili tome kako srpski narod brani i čuva svoju nezavisnost i otadžbinu. 
"Istorija ne sme da nam bude izgovor, već podstrek za velika dela"
Prema njegovim rečima, moramo da nastavimo da negujemo našu tradiciju, pamtimo žrtve i slavne podvige koji su putokaz kako se treba boriti za zemlju. 

"Nikada Srbija neće moći da podigne spomenika koliko je imala junaka, ali će nastaviti da im iskazuje poštovanje i da pamti njihova dela. Nikada nećemo odustati od borbe za srpsku čast, istoriju", ističe Vučić, ali i dodaje da iz te istorije treba da vidimo budućnost.
"Umećemo da sačuvamo naš narod gde god da se nalazi", poručio je predsednik Republike i naveo da nam je namera da rastemo, razvijamo se, budemo brojniji, ekonomski jači i obezbedimo mir za budućnost dece. 
"Istorija ne sme da nam bude izgovor, već podstrek i snaga, hrabrost za velika dela", dodao je. 
Ubeđen je, kaže, da je u izboru između Srbije nebeske i mitske, bez rezultata i postojane i zemaljske sa jasnim planom i ciljem i sveti knez Lazar bio za ovo drugo.
Kako je rekao, mitove možemo i treba da sačuvamo, oni su deo naše istorije, ali ne smemo samo njih da živimo. 
"Ono što ne smemo da zaboravimo to su sloboda i nezavisnost kao temelji srpske države", poručio je Vučić i dodao da je borba za slobodu trajala vekovima, ali je i osvojena. 
"Namerno kažem 'osvojili smo je', za razliku od nekih koji su svoju dobili od velikih sila", ukazao je predsednik Srbije. 
"Neka je večna slava kosovskim junacima - svim stradalim Srbima u borbi za slobodu. Živela Srbija", tim rečima predsednik Republike je završio svoje obraćanje građanima Kruševca i Srbije. 
Pripadnici vojske i gardisti dočekali su ranije danas predsednika kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, gde su položili venac. 

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu, i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima. 
Boj na Kosovu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva. 
Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić. 
Spomenik kosovskim junacima, delo srpskog vajara Đorđa Jovanovića, predstavlja simbol Kruševca, a otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića. 
Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila, a na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata. 
Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. godina odigravanja bitke na Kosovu, na zapadnoj – grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904, na istočnoj – grb kneza Lazara i posveta "Srpstvo kosovskim junacima" sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom – 1882. godina. 
Motivi na ogradi od livenog gvožđa oko spomenika predstavljaju stilizovane kosovske božure. 
Organizator komemorativne svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, u saradnji sa Gradom Kruševcom. 
Predsednik Vučić obišao je danas i radove na izgradnji fabrike kompanije "Kromberg i Šubert" u Kruševcu.
Obeležavanje Vidovdana
Vidovdan je obeležen i na Kosovu i Metohiji. Svetu arhijerejsku liturgiju povodom godišnjice kosovske bitke u manastiru Gračanica služio je njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.
Na Gazmestanu, mestu gde se pre 628. godina srpska vojska suprotstavila otomanskoj imperiji održan je parastos srpskim junacima.
Vidovdan je obeležen u svim opštinama Pomoravskog okruga, a najsvečanije je bilo u srednjovekovnom manastiru Ravanica kod Ćuprije.
Manastir Ravanica je zadužbina kneza Lazara, gde počivaju njegove mošti, a manastirska crkva "Vaznesenje Gospodnje", u kojoj je sarkofag sa moštima kneza Lazara, bila je mala da primi sve vernike i ljude koji su želeli da se poklone i celivaju sarkofag.
Liturgija u Jagodini održana je u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Patra i Pavla", a svečano je bilo i u manastiru Jošanica kod Jagodine gde se, po narodnom predanju u manastirskoj crkvi "Sveti Nikola", knez Lazar venčao sa kneginjom Milicom, ali i u manastiru Manasije kod Despotovca, zadužbini despota Stefana Lazarevica, sina kneza Lazara.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Mi smo svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 28.Jun.2017

Liturgijom u Crkvi Lazarica počelo je obeležavanje Vidovdana u Kruševcu KRUŠEVAC-LITURGIJOM u Crkvi Lazarica počelo je obeležavanje Vidovdana u Kruševcu. U slavu Dana svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih kosovskih mučenika centralnim gradskim ulicama povela se svečana...

Nastavak na Večernje novosti...

Vučić: Srbi više nikada ne smiju da se dijele

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2017

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Kruševcu, na obilježavanju Vidovdana, da Srbi nikada više ne smiju da se dijele, te da moraju da baštine, čuvaju i odbrane svoje dvije najveće vrijednosti - nezavisnost i slobodu..."Nikada više ne smemo tako da se delimo. Jednu i jedinu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.