Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kruševcu stotinak prvaka manje

U Kruševcu ove godine u školu polazi stotinak prvaka manje nego prošle, dok je taj broj u ostalim opštinama Rasinskog okruga na nivou prošlogodišnjeg, rečeno je danas Beti u kruševačkoj Školskoj upravi.

- U Kruševcu u prvi razred polazi 1.117 đaka, što je stotinak manje nego prošle godine, dok u ostalim opštinama Rasinskog okruga ima 793 prvaka, slično kao prošle godine - rekao je načelnik Školske uprave Zoran Asković.

On je dodao da u Rasinskom okrugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prvi razred kreće 1.910 đaka, a u prvi razred srednjih škola 2.015 učenika.

U Školskoj upravi nisu mogli da preciziraju koliko je radnika u prosveti u Rasinskom okrugu tehnološki višak, ali su procenili "da ne bi trebalo da ih bude mnogo".

- Novi informacioni sistem od prošle sedmice funkcioniše, direktori popunjavaju tehnološke viškove i potrebe tako da broj možemo da znamo tek nakon početka školske godine, a prema grubim procenama ne bi trebalo da ih ima mnogo - rekao je Asković.

Predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović kaže da se sa utvrđivanjem tehnološkog viška kasni.

- Niko nema podatke o tehnološkim viškovima jer tek danas, sutra, izlazi novi pravilnik i rok je tri dana da škole unesu podatke, imamo radnu grupu za rešavanje tehnoloških viškova koja je i prošle godine sarađivala sa Školskom upravom i ne očekujemo probleme - kazao je on.

Grad Kruševac i Fond za populacionu politiku su pripremili poklon za đake prvake, publikaciju "Prvanka" i poklon čestitke od po 1.500 dinara za kupovinu pribora, za šta je iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara.

Obezbeđene su i 732 poklon čestitke za kupovinu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su treći i četvrti đak u porodici, vrednosti od 6.000 dinara do 14.000 dinara u zavisnosti od razreda, što iznosi sedam miliona dinara.

Budžetski Fond za populacionu politiku obezbedio je tri miliona dinara za besplatan prevoz za 135 siromašnih đaka drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.