Južna Morava kod Kruševca preti izlivanjem

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Morava kod Kruševca preti izlivanjem

Vodostaj Južne Morave u opštinama Ćićevac i Kruševac prešao je granicu vanredne odbrane od poplava. U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Voda se približila kućama i preti da poplavi oko 40 domaćinstava u Đunisu. Regionalni put >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kruševac-Aleksinački rudnici još je prohodan, iako je pod vodom. Ekipe gradskog štaba, vatrogasaca, policije i službe za vanrednu situaciju na terenu su i prate situaciju.

U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Tokom vikenda evakuisano je više od 20 ljudi, od toga desetoro dece iz okoline Šapca i Prokuplja.

Nema opasnosti od Velike Morave, iako se prognozira da će vodostaj i danas blago da raste.

Na teritoriji opštine Gračanica došlo je do velike ekološke nezgode, pošto je voda, koja se izlila iz korita reke Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", pa su teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode, upuzorio je sinoć "3E Institut", koji se bavi ekologijom.

U Institutu tvrde da bi zbog toga trebalo potpuno zabraniti korišćenje bunarske vode, jer su direktno ugrožena domaćinstva, okućnice, bašte i njive.

Oni pozivaju opštinske vlasti da proglase stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i pozovu u pomoć stručne ekipe koje će uraditi adekvatnu sanaciju terena, izmeriti stepen teških metala i arsenika u tlu, kao i bakteriološku ugroženost od fekalnih voda u vodi i zemljištu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA: Južna Morava kod Kruševca preti izlivanjem

Izvor: Kurir, 30.Mar.2015

KRUŠEVAC- Regionalni put Kruševac-Aleksinački rudinic zatvoren je za saobraćaj. Na Južnoj Moravi na snazi je narandžasti hidroalarm, a na delu toka kroz opštine Ćićevac i Kruševac nivo te reke prešao je granicu vanredne odbrane od poplava...Voda se približila kućama i preti da poplavi oko...

Nastavak na Kurir...

Voda se približava kućama u Đunisu

Izvor: Akter, 30.Mar.2015

Vodostaj Južne Morave u opštinama Ćićevac i Kruševac prešao je granicu vanredne odbrane od poplava, prenosi danas Radiotelevizija Srbije.. U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, a regionalni put Kruševac-Aleksinački rudinici je zatvoren...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.