Idu da se zabave u obližnja - sela!

Izvor: Blic, 29.Sep.2014, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idu da se zabave u obližnja - sela!

Mladi Kruševljani nezadovoljni su kulturnom ponudom u gradu. Tvrde da se više novca troši na razne pesničke i folklorne večeri po okolnim selima nego na sadržaje koji su njima zanimljivi.

- Glavni problem su ustanove koje treba da se bave realizacijom programa za mlade. Nemaju jasan plan, programe i ciljnu grupu. Velika greška je spajanje Kulturnog centra s Kulturno-prosvetnom zajednicom. Sada se programi Kulturnog centra svode na priredbe po selima. Ono što se radi u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su književne večeri bez posete i koncerti koji nemaju publiku - ocenuje omladinska aktivistkinja Valentina Antić.

Student Ivan Pavlović ističe da je tokom raspusta više vremena proveo u Nišu, Vrnjačkoj Banji i okolnim gradovima nego u Kruševcu.

- Kruševac je postao strašno depresivno mesto. Mladi nemaju posao, nemaju para, ali ni mogućnost da taj višak vremena utroše pametno. Ništa zanimljivo im se ne nudi - tvrdi Ivan.

Mladi Kruševljani smatraju da njihov grad nema nijednu manifestaciju po kojoj bi bio prepoznatljiv.

- Niš ima „Nišvil“, Vrnjačka Banja nekoliko festivala i karneval. U Kruševcu je stanje očajno tokom čitave godine. Da nije Kruševačkog pozorišta i retkih pokušaja pojedinaca i grupa, odavno bismo mogli da ugasimo svetlo. Odraz brige gradskih vlasti je podatak da je 85 odsto para iz budžeta dodeljeno kulturno-umetničkim društvima - dodaje Valentina Antić.

Goran Babić, organizator u Kulturnom centru, slaže se da je ove godine bilo dosta programa ali da kvalitet nije bio zadovoljavajući.

- Osim dobro osmišljenih i organizovanih Skejt festa, Ajde festa i koncerta Marčela, ostali programi ne zavređuju veću pažnju. Očekivali smo, kao i prošle godine, gostovanje „Nišvila“ u našem gradu, ali se to nije desilo zbog nedostatka para. Pomenuo bih i bioskop „Kruševac“, koji ima kvalitetan repertoar i povremene 3D projekcije - ističe Babić.

- Ponuda manifestacija namenjenih mladima je poboljšana. Postoji prostor za omladinske inicijative i programe. Jedan od ciljeva Kancelarije je povećanje mobilnosti mladih Kruševljana tako da smo ih slali na edukacije i programe širom Evropske unije - kažu u Kancelariji za mlade dodajući da je u njihovim programima učestvovalo oko 5.000 mladih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.