Grupa đaka tukla vršnjaka, ostala deca skandirala  „Ubij Ciganina!“

Izvor: Blic, 12.Nov.2012, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa đaka tukla vršnjaka, ostala deca skandirala „Ubij Ciganina!“

Posle tri godine maltretiranja i psihičkog nasilja na nacionalnoj osnovi, desetogodišnji A. P. iz Kruševca bio je primoran da se ispiše iz OŠ “Dositej Obradović” i premesti se u drugu školu.

Njegova majka tvrdi da su ga vršnjaci zlostavljali zato što je romske nacionalnosti, a vrhunac se dogodio krajem oktobra kada su ga četvorica dečaka tukla i šutirala ispred škole dok su ostala deca skandirala “Ubij Ciganina!”.

- Mog sina deca iz odeljenja su počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da maltretiraju krajem prvog razreda, kada mu je učiteljica pregledajući domaći zadatak rekla: “Vidi se da si Ciganin. Pogledaj kako ti je neuredna sveska!”. Od tada je bio izložen torturi, fizičkom i psihičkom maltretiranju. Kada bi seo pored nekoga, to dete bi povlačilo crtu na klupi koju ne sme da pređe. Više puta je bio pretučen, ali niko nije reagovao. Pošto su mu govorili da smrdi, u napadima panike i straha je sapunom trljao lice kako bi mu koža izbledela. Dobio je i parezu zbog koje u trećem razredu nekoliko meseci nije išao u školu - priča Milica P., dečakova majka.

Žive na ivici egzistencije

Porodica maltretiranog dečaka živi u izuzetno teškim uslovima. Jedini prihod im je socijalna pomoć od 11.000 dinara i ono što majka zaradi radeći povremene poslove. Žive u opštinskom stanu u neadekvatnim uslovima, bez vode i kupatila. Pored A. P., Milica ima još dvoje starije dece.

Krajem oktobra, dok je izlazio iz škole, prišla mu je grupa od nekoliko dečaka, istrgla torbu i oborila na zemlju. Jedan dečak ga je držao za ruke, dok su ga četvorica šutirali i udarali.

- Ostali učenici su sve to gledali i skandirali: „Ubij Ciganina!“, “Nabodi ga, majku mu cigansku!“ i slično. Pošto se iz škole nije na vreme vratio, otišla sam po njega i zatekla ga prljavog, preplašenog i uplakanog, naslonjenog na zid učionice. Kada smo došli kući, pregledala sam ga i videla crvenilo na koži, licu i po nogama. Odvela sam ga u dečji dispanzer, gde je ustanovljeno vršnjačko nasilje. Nakon toga sam ga premestila u drugu školu, gde je lepo prihvaćen i sada je zadovoljan - priča majka.

U OŠ „Dositej Obradović“ negiraju incident o kojem govori Milica P.

- Ništa alarmantno i strašno se nije dogodilo. To je bilo obično dečje zadirkivanje. To što majka kaže ne stoji. Učiteljica mi je potvrdila da nije bilo ozbiljnijeg incidenta, ali je majka insistirala da se dečak premesti u drugu školu - rekao nam je direktor škole Borislav Radulac.

U ime porodice prijavu povereniku za zaštitu ravnopravnosti podnelo je Udruženje građana “Intermedijum”.

- Ni dve nedelje nakon incidenta i diskriminacije deteta na rasnoj i verskoj osnovi, niko od nadležnih u gradu se nije oglasio! Zar je moguće, da smo dozvolili da se nasilje i diskriminacija tolerišu, da nevini stradaju, a da odrasli i nadležni pred problemima stoje nemi? Što se nas tiče, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere zaštite maloletnog deteta - rekao nam je Dušan Marković, predsednik Upravnog odbora “Intermedijuma”, dodajući da još čekaju odgovor poverenika za zaštitu ravnopravnosti. 

Povezane vesti: Kruševačka policija podnela krivične prijave protiv srpskih i engleskih fudbalera Policija sprečila incident pripadnika islamskih zajednica
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kruševcu tukli dete i vikali: Ubij Ciganina!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Nov.2012

Posle tri godine maltretiranja i psihičkog nasilja na nacionalnoj osnovi, desetogodišnji A. P. iz Kruševca bio je primoran da se ispiše iz OŠ “Dositej Obradović” i premesti se u drugu školu...Njegova majka tvrdi da su ga vršnjaci zlostavljali zato što je romske nacionalnosti, a vrhunac se...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kruševac: Učenici skandirali "Ubij Ciganina"!

Izvor: S media, 12.Nov.2012

Posle tri godine maltretiranja i psihičkog nasilja na nacionalnoj osnovi, desetogodišnji A.P. iz Kruševca bio je primoran da se ispiše iz OŠ "Dositej Obradović" i premesti se u drugu školu...Njegova majka tvrdi da su ga vršnjaci zlostavljali zato što je romske nacionalnosti, a vrhunac se dogodio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.