Izvor: Danas, 22.Okt.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko tržište još daleko za Fijat

Kragujevac - Gotovo nedelju dana nakon novog obećanja ruskog predsednika Vladimira Putina srpskim zvaničnicima da će dozvoliti da se „neke kvote“ kragujevačkog „fijata 500L“ bez carina izvoze na tržište Ruske Federacije, nema nikakvih detalja o tom poslovnom aranžmanu .

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << još nije poznato o kojim je kvotama reč, ni o tome kad bi obećani bescarinski izvoz „fijata 500L“ u Rusiju mogao da krene, nepoznanica je i kako bi se kragujevački „veliki fića“ prodavao na ruskom tržištu, ali ni to da li je Putin bezuslovno prihvatio bescarinski eksport srpskih automobila u svoju zemlju, ili ga je, pak, kako se sve glasnije spekuliše, uslovio zahtevom da se i ruska vozila pod istim uslovima, dakle, bez carina, uvoze u Srbiju.

Podsetimo da je Putin u aprilu prošle godine, kad je o mogućnosti bescarinskog izvoza „fijata 500L“ na rusko tržište prvi put razgovarao sa srpskim zvaničnicima, bio mnogo eksplicitniji, te da je tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i nekadašnjem ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću obećao bescarinski plasman kontingenta od 10.000 vozila do kraja 2013. godine. To obećanje koje nije ispunio, Putin je prošle nedelje „zatrpao“ novim, još neodređenijim predlogom.

Zato se u javnosti i dalje spekuliše prošlogodišnjim planovima, ali se ipak ne zna da li je broj od 10.000 automobila jednokratni poslovni aranžman ili, eventualno, godišnja kvota, što bi za kragujevačku fabriku i Srbiju bilo daleko povoljnije. Ali, ni u tom slučaju nije poznato posredstvom koje, to jest čije prodajno-servisne mreže bi se u Rusiji prodavali kragujevački „fića“ i rezervni delovi za njega i po kojoj ceni. Pretpostavlja se da bi, bez izvoznih dažbina, mogao da košta oko 13.500 evra, koliko košta i u evropskim zemljama. Pitanje je, međutim, kako bi ga prihvatilo tržište na kome prodaja novih automobila nekoliko godina unazad beleži drastičan pad. Da li je, onda, i zbog toga Putin, kako se nezvanično čuje, povlašćeni plasman srpskih „fića“ na ruskom tržištu uslovio bescarinskim izvozom ruskih vozila u Srbiju. To znači da bi se kod nas uskoro mogao pojaviti novi model „Lade“, automobila „A“ klase, koji bi se bez carinskih dažbina prodavao za nekih 6.000 evra, što bi dodatno ugrozilo uvoznike svih ostalih marki automobila (osim donekle „Dačije“), koji ionako tavore na ivici opstanka.

Da li je, kako to već preporučuju pojedini poznavaoci ove problematike, najbolje što brže zaboraviti i novo Putinovo obećanje o bescarinskom izvozu „fijata 500L“ u Rusiju, videće se uskoro. U ovim krugovima ponavljaju da je kragujevačkoj fabrici, čiji kapaciteti omogućavaju dupliranje sadašnje proizvodnje, pre svega potreban još jedan model automobila.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Nema novosti o izvozu Fijata u Rusiju

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 12:44

Nedelju dana nakon obećanja ruskog predsednika Vladimira Putina srpskim zvaničnicima da se može razgovarati o bescarinskom izvozu izvesnih kvota automobila „fiat 500L“ na tržište Ruske Federacije, u Kragujevcu nema novih detalja o tom eventualnom poslovnom aranžmanu...Prema navodima lista Danas,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.