Izvor: Danas, 07.Maj.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Kragujevac proizvodi jednu desetinu srpskog proizvoda

Kragujevac - Naša vizija je proširenje saradnje sa postojećim nosiocima ekonomskog razvoja (Fijat - prim. Z.R.) i dovođenje za nas sasvim novih poslovnih filozofija i celina koje su uspešne i u ovom teškom vremenu, a naša je obaveza da gradu obezbedimo uspeh. Naša je želja da, nakon konsolidacije finansija i savladavanja problema nezaposlenosti, damo podršku u učinimo da u naše ime progovore stvaraoci kulture, a političari >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zaćute.

   To će biti naše kapitalno ulaganje i naše poslednje utočište, rekao je na jučerašnjoj Svečanoj sednici gradske skupštine, povodom Đurđevdana, koji se ovde slavi i obeležava kao Dan grada, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, napominjući da zahvaljujući dosadašnjim vizijama i istrajnosti, Kragujevac danas proizvodi jednu desetinu srpskog izvoza.

Nikolić je na Svečanoj sednici gradskog parlamenta, kojoj su, u zdanju Stare srpske skupštine, prisustvovali brojni gosti i zvanice iz zemlje i inostranstva, i na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljena odgovarajuća priznanja, podsetio da je Kragujevac bio prva prestonica moderne Srbije, u kojoj su formirani prva gimnazija, prvo pozorište, prvi Licej (preteča Beogradskog univerziteta), prva apoteka, prvi sud, prvo industrijsko postrojenje... Istakao je, potom, da je Kragujevac danas grad savremene proizvodnje automobila i oružja, univerziteta sa 12 fakulteta, Kliničkog centra i drugih značajnih ustanova i institucija, te stručnjaka koji njegovo ime i slavu pronose širom sveta.

Podsetimo da Kragujevac obeležava Đurđevdan kao Dan grada u znak sećanja na čuvenu Đurđevsku skupštinu, održanu davne 1818. u manastiru Vraćevšnica, na kojoj su narodni prvaci, na predlog knjaza Miloša (Obrenovića), odlučili da Kragujevac bude prva prestonica srpske države u nastajanju. Kragujevac je bio prestonica Srbije od 1818. do 1941, kada je, ukazom kneza Mihajla, izmeštena u Beograd.

Svečana sednica SG jeste bila centralna, ali nikako i jedina manifestacija kojom se ovde obeležava i slavi Dan grada. Naprotiv, obeležavanje Dana grada u Kragujevcu počela je prekjuče kulturno-zabavnim programom na centralnom gradskom Trgu kod Krsta, gde je sinoć organizovan prvi nastup novoformiranog kragujevačkog Simfonijskog orkestra, nakon čega je priređen koncert vokalno instrumentalnih grupa i solista iz oblasti etno muzike.

Tokom jučerašnjeg prepodneva, kragujevačkim ulicama je, u organizaciji Gradske turističke organizacije, prodefilovao tradicionalni dečiji karneval. Nešto iza podneva, na Trgu kod Krsta počeli su Dani češke kulture u Kragujevcu, dok su profesori i studenti FILUM-a na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije i u obližnjem Knjaževsko srpskom teatru, priredili kulturno-umetnički program pod nazivom "Umetnički kvart".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.