Dan žalosti i sećanja - 20 godina od Oluje

Izvor: RadioCity.rs, 04.Avg.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti i sećanja - 20 godina od "Oluje"

Pre tačno 20 godina hrvatske vojne snage su izvele četvorodnevnu operaciju "Oluja". Ta vojna akcija je praktično označila pad tadašnje Republike Srpska Krajina a u zbegu se našlo preko 220 000 Srba. Iznureni od dugotrajnog putovanja na traktorima i kolima, napadani i sa zemlje i iz vazduha, nevoljnici preživeli "Oluju" su se suočili u Srbiji sa još jednim poniženjem. Naime, zabranjeno im je da udju u Beograd već je kolona skrenuta ka drugim gradovima, Kragujevcu, Nišu i još južnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ka Kosovu. 

Iako pouzdanih podataka još uvek nema smatra se da je u "Oluji" nestalo blizu 2000 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da se za 667  srpska civila pouzdano zna da su ubijeni. Sa druge strane dokumetaciono informativni centar Veritas raspolaže spiskovima sa imenima 2.313 nestalih i poginulih Srba. Od toga 1.205 civila a medju njima 522 žene i dvanaestoro dece. Osim napada i ubistava civila, čitavu operaciju obeležilo je i potpuno devastiranje srpske imovine pa je tako preko 20 000 srpskih kuća spaljeno do temelja a ostale su opustošene i opljačkane.
Zbog svega toga Haški tribunal je najpre 2011 "Oluju" nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom hrvatskog tadašnjeg državnog i vojnog vrha koji je za cilj imao etničko čišćenje Srpske Krajine te je prvostepeno generale Gotovinu i Markača osudio na kazne od 24 i 18 godina zatvora. Drugostepenom presudom dve godine kasnije, generali su - oslobodjeni.

Povodom obeležavanja dve decenije od "Oluje", večeras će kod Sremske Rače premijeri Srbije i Republike Srpske položiti vence u vodu u znak pošte svim stradalim Srbima. Na mostu kod Rače će potom Patrijarh srpski Irinej služiti parastos za ubijene.
U sredu, 5.avgusta, tačno u podne će se oglasiti zvona sa svih pravoslavnih hramova u zemlji a Vlada je pozvala gradjane da u tom istom trenutku odaju minutom ćutanja počast svim žrtvama pogroma.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.