Ponovo radi Kinoteka: Pogledajte najstariji sačuvan film snimljen u Srbiji

Izvor: Svet, 23.Sep.2014, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo radi Kinoteka: Pogledajte najstariji sačuvan film snimljen u Srbiji

Najstarije sačuvano ostvarenje snimljeno na teritoriji Srbije i Crne Gore, koje je proglašeno 1980. za kulturno dobro srpskog naroda, biće prikazano danas u Kinoteci.
U novom zdanju Jugoslovenske kinoteke u nedelju u 20.30 će biti prikazan dokumentarni film “Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića” iz 1904. godine, povodom obeležavanja 110 godina od ovog događaja.
To je najstariji sačuvani film snimljen na teritoriji Srbije i Crne Gore. Autor je Arnold Mjuir Vilson >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << , a snimatelj Frenk Moteršo mlađi.
U Muzeju kinoteke (u Kosovskoj) deo programa je tradicionalno posvećen značajnim ličnostima svetske i domaće kinematografije koje nisu više među nama. U septembru su već održane retrospektive filmova Bore Todorovića i Lorin Bekol.
Ovog vikenda u toku je izbor ostvarenja u kojima je igrao nedavno preminuli Robin Vilijams.
Izvor: Mondo
Foto: PrintScreen
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.