Norveški novinar: Srbijo, izvini!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2012, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveški novinar: Srbijo, izvini!

Norveški novinar Kristijan Kars, koji je sedam meseci služio na Kosovu kao oficir mirovnih snaga NATO za odnose sa medijima, u svom blogu pod nazivom "Srbijo, izvini" piše kako je imao iskrivljenu sliku o onom što se događalo u južnoj srpskoj pokrajini.

Foto - arhiva: Norveški novinar piše blog pod nazivom "Srbijo, izvini"  

"Kada sam radio za Kfor, verovao sam da smo mi, Zapad, oličenje demokratije i oni koji će narodima Balkana pokazati kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << treba da žive. Te 2000. sam bio naivan i kada pogledam na to šta sam pisao kao portparol, nemam lepa osećanja. Mnoge stvari su bile iskrivljena slika realnosti, a prva stvar koja me je naterala na razmišljanje desila se 16. februara 2001".

 

Borac za istinu uči srpski jezik

Kars je svetu obznanio mnoge događaje - od lažnih optužbi i sudskih presuda protiv Srba, pa sve do brutalnosti kosovske policije protiv Srba na Gazimestanu. Zbog pitanja koja je tim povodom postavio kosovskoj policiji, čak je kažnjen s 500 evra, a kako sam kaže, tamo ga sada tretiraju kao teroristu.

U međuvremenu je počeo i da uči srpski, pa se čak upisao i na Institut za strane jezike u Beogradu ne bi li poboljšao gramatiku i počeo da govori naš jezik kao da mu je maternji.

"U to vreme sam bio u Prištini, gde sam čuo da je autobus kod Podujeva dignut u vazduh. Otišao sam na lice mesta, gde sam osetio miris i video delove tela 12 ljudi, među kojima je bio i dvogodišnji Danilo, a koje je štitio NATO, koji nije uspeo da spreči ovaj teroristički napad.“

Ovim rečima je norveški novinar Kristijan Kars objasnio zašto je počeo da piše blog „Izvini, Srbijo“ o istini u južnoj srpskoj pokrajini. Kako kaže, 11 godina posle okončanja njegovog mandata suočio se sa posttraumatskim sindromom. Svoja iskustva, osim na blogu „sorryserbia.com“, izneo je i u više intervjua.

"Tog 16. februara 2001. sam se zapitao da li mi zaista ovde radimo prave stvari i zašto smo uopšte ušli u taj rat? Počeo sam da radim na svojoj kolektivnoj svesti, ali nisam osećao ličnu odgovornost. A onda sam u februaru 2011. kao novinar došao u Rakovicu, u posetu izbegličkom kampu".

 

"Po povratku kući mi se slošilo i shvatio sam da je to veoma jaka posttraumatska reakcija ili da mi bog govori da je vreme da kažem „izvinite“. Plakao sam danima u svom stanu i tako je počeo proces... 24. marta prošle godine sam gostovao na RTS-u i javno se izvinio srpskom narodu kao bivši član NATO jer nismo zaštitili Srbe i nealbance", rekao je Kars, koji je potom počeo da piše blog za koji je rekao da nije o njemu, već o Srbima koji na Kosovu nemaju slobodu govora i izražavanja i gde ne smeju da koriste svoje nacionalne simbole i ćirilicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.