Ugalj skuplji samo za preprodavce

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugalj skuplji samo za preprodavce

Kupovinu kolubarskog i kostolačkog uglja snabdevači ugovaraju kod EPS-a na licitaciji, što im, kažu, do 15 odsto poskupljuje nabavku, pa već dižu cene i na stovarištima. Nove polemike u javnosti oko cene uglja zabrinule su i građane i prioritetne potrošače. Iz EPS-a poručuju – za njih nema poskupljenja i ugalj mogu da kupe u rudnicima po cenama koje nisu menjane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 2013. Cene su, kažu, digli samo za preprodavce.
Građani uz kopiju lične karte ugalj mogu kupiti direktno u rudnicima "Kolubara" i "Kostolac", a prioritetni potrošači preko svojih organizacija i udruženja. Tona sirovog uglja je od 3.000 do 3.500 dinara, dvostruko jeftinije nego na stovrištima.

"Uglja ima dovoljno i penzioneri mogu biti spokojni – cena za njih se nije menjala. Do 1. novembra bi trebalo da bude isporuka za sve penzionere", navodi finansijski direktor "TE-KO Kostolac", Milan Laković.
Iz penzionerskih udruženja uveravaju da se neće ponoviti prošlogodišnje kašnjenje u isporuci uglja.
Predsednik Udruženja penzionera Braničevskog okruga Milorad Jovanović kaže da je ove godine isporuka počela ranije.
"Pezioneri su zadovoljni. Isključivo dobijamo ugalj sa drobilane, što je veoma dobro, kao i radnici 'Kostolca'. Bilo je vrlo malo reklamacija", navodi Jovanović.
Manja stovarišta nisu ni učestvovala na licitaciji, ne isplati im se. Prodavaće, kažu, druge vrste uglja. A snabdevači iz Udruženja "Srbijaogrev" saopštavaju da nisu preprodavci, već legalni trgovci ugljem, a da će trpeti građani kojima su rudnici daleko.
"Ukoliko u EPS-u preovlada princip nepopustljivosti, to jest namera da se oglasi o javnom nadmetanju i dalje periodično obnavljaju, to će dovesti do daljeg pogoršanja snabdevenosti tržišta Srbije domaćim ugljem i do neminovnog povećanja cena", navode u "Srbijaogrevu".
Cilj EPS-a je da što više uglja proda bez posrednika.
"Tržišnom politikom kompanije promenjen je samo način prodaje veletrgovcima i to putem javnog nadmetanja. Za njih je promenjena cena i ona se kreće u rasponu od 3.761 do 3.903 dinara", kaže Laković.
Inače, za direktnu kupovinu u rudnicima vlada veliko interesovanje. Iz "Kolubare" i "Kostolca" isporučuju ugalj do svih potrošača u tri smene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.