Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učvršćuje se kamena obala Kolubare

Kako usled velikih kiša ne bi došlo do izlivanja reke, na najkritičnijim tačkama u Valjevu su postavljeni štitnici

Valjevo – Zbog sve češćih najava meteorologa da bi na proleće moglo ponovo da dođe do obilnih kišnih padavina, mnogi Valjevci seinteresuju kako napreduju radovi na sanaciji korita Kolubare. Juče smo im se i mi pridružili, jer je ovaj deo vodotoka zbog velikog oštećenja označen kao jedan od kritičnih tačaka u ovom delu Srbije. Za njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sanaciju dobijena je donacija od vlade Japana u iznosu od 110 miliona dinara, uz rok da do 30. juna ove godine svi radovi budu završeni.

Na delu korita gde se trenutno izvode najintenzivniji poslovi domaćin nam je bio Đorđe Malešević, odgovorno lice za ovu investiciju, koji je podsetio da su radovi počeli 6. novembra i da se, zbog povoljnih vremenskih uslova, odvijaju po planu. Za sanaciju, odnosno vraćanje u negdašnje stanje 1.115 metara korita reke angažovano je valjevsko preduzeće „Erozija” dok je nadzorni organ Javno preduzeće „Srbijavode”.

– Zidanje i učvršćivanje kamenih obala u malom i velikom koritu reke su delikatni poslovi, jer svaki kamen pre nego što bude spreman za ugradnju u obloge zalivene betonom mora da prođe kroz ruke klesara i njihovih pomoćnika tri do četiri puta. Radi se o čvrstom i postojanom kamenu iz grupe granita koji se doprema iz ljiških kamenoloma, uz potvrđeni kvalitet za ovakvu vrstu građevina. Inače, prethodno smo deo korita reke uzvodno od mosta na Jadru betonirali uz postavljanje takozvanih pojaseva od betona na svakih 50 metara, kao dodatno pojačanje. Uz poslove na stabilizaciji oštećene obale po projektu „Erozije” predviđeno je i obaranje i takozvanog srednjeg češlja kod stadiona FK „Budućnost” tako da se, zbog nagomilavanja otpada i mulja, omogući da reka nesmetano teče. Kada su u pitanju dimenzije korita, mi tu ništa ne menjamo, tako da će kroz njega bezbedno moći da protiče 360 kubika vode u sekundi, što je inače na nivou prosečnog stogodišnjeg vodostaja – kaže Malešević, dodajući da i pored toga što se skoro 70 odsto posla radi ručno, oni imaju dovoljno obučenih ljudi u preduzeću i da će, ako ne bude nekih ekstremnih vremenskih neprilika, granitno „zakopčavanje” reke biti završeno do predviđenog roka, 30. juna.

Na naše pitanje da li bi u slučaju novih poplava moglo da dođe do izlivanja Kolubare u toku kroz Valjevo naš sagovornik kaže da je zahvaljujući urađenim poslovima, pre svega u koritu reke, ubrzan protok vode, uz podsećanje da su preko interventnih zahvata odmah posle majskih poplava sa velikom količinom kamena na sedam najkritičnijih tačaka postavljeni štitnici kako bi se sprečilo njeno izlivanje. On istovremeno ne spori, s obzirom da se radi o otvorenom gradilištu, da bi određene pozicije pretrpele štetu. Inače, nakon sanacije korita Kolubare u dužini od jednog kilometra, naš sagovornik smatra da bi na sličan način trebalo pristupiti regulaciji reka Jablanice i Obnice, koje u neposrednoj blizini grada formiraju nepredvidivu i neretko opasnu Kolubaru.

B. Novović

objavljeno: 02.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.