Kralju-Aleksandru-II-nisu-dozvolili-da-udje-u-crkvu-Karadjordjevica-na-Kolubari

Izvor: medio.rs, 18.Dec.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralju-Aleksandru-II-nisu-dozvolili-da-udje-u-crkvu-Karadjordjevica-na-Kolubari

Pravi skandal odigrao se na obeležavanju stogodišnjice Kolubarske bitke kada prestolonaslednik Srbije i unuk vrhovnog komandanta srpske vojske u Prvom svetskom ratu nije bio pozvan da prisustvuje ovoj manifestaciji

SRBIJA NIŽE SKANDAL ZA SKANDALOM! Prava bruka za sve Srbe dogodila se prilikom obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke, kada organizatori ove manifestacije nisu pozvali prestolonaslednik Aleksandra II Karađorđevića, unuka vrhovnog komandanta srpske vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << u Prvom svetskom ratu, niti je zvaničnim protokolom bilo predviđeno da položi venac u čast vojnika palih u ovoj bici, a kako Telegraf.rs saznaje bilo mu je zabranjeno da uđe u crkvu u Lazarevcu!

Kako saznaje naš portal prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević nije bio pozvan na obeležavanje 100. godina bitke na Kolubari iako je direktan potomak kralja Petra I Karađorđevića, koji je u to vreme vladao Srbijom i unuk vrhovnog komandanta srpske vojske u Prvom svetskom ratu!

Foto: Marko Todorović

Da skandal bude veći prestolonasledniku Aleksandaru II Karađorđeviću, koji je sam došao na obeležavanje ovog veoma bitnog jubileja, kako bi bio sa svojim narodom, nije bilo omogućeno da prisustvuje liturgiji u Hramu Svetog Dimitrija, koji su podigli njegovi preci pa je morao lično da interveniše patrijarh srpski Irinej.

- Kralja nisu hteli da puste u crkvu, koju su gradili Karađorđevići, a kada je to video patrijarh Irinej, prišao je Aleksandru II i odveo ga do mesta u crkvi sagrađeno posebno za srpske kraljeve iznad čijih se glava nalazi grb Karađorđevića uz rečenicu: “vaše visočanstvo vaše je mesto ovde” – kaže nam naš izvor.

Foto: Tanjug/Kancelarija NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra

Treba istaći da je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević uprkos svemu, ipak položio venac na spomenik junacima Kolubare, a narod mu je uzvikivao: “Živeo kralj”!

U Dvoru smatraju „zlonamernim nepozivanje prestolonaslednika Aleksandra ne samo na obeležavanje Kolubarske nego i Cerske bitke, kao i druge državne svečanosti u okviru obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, jer su na njih pozvani potomci srpskih vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića“.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Takođe, ukazuju i da predsednik Srbije Tomislav Nikolić u govoru nije ni pomenuo kralja Petra Prvog i kralja Aleksandra.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da nisu nadležni za zvanice i da je to u nadležnosti Odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata pri Ministarstvu kulture. U Ministarstvu kulture pak tvrde da oni sa tim nemaju nikakve veze i da je to posao posebnog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.