Pre 97 godina osnovana Kraljevina SHS

Izvor: Mondo, 01.Dec.2015, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 97 godina osnovana Kraljevina SHS

Prva zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, proglašena je pre 97 godina – 1. decembra 1918. godine.

Foto: screenshot/YouTube, arhivska fotografija

Stvaranje nove države proglasio je Aleksandar Karađorđević u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Crne Gore, ali i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije.

Graničila na severozapadu sa Italijom i Austrijom, Mađarskom i Rumunijom na severu, Bugarskom na istoku, Grčkom i Albanijom na jugu, a na zapadu je izlazila na Jadransko more.

Još početkom Prvog svetskog rata Kraljevina Srbija je objavila da su njeni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. To je potvrđeno i Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine.

Foto: screenshot/YouTube

Formiranje Jugoslovenskog odbora usledilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austrougarske opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gde je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum.

 U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni deo Srbije u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine.

Krajem novembra i "Podgorička skupština" donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države.

Ime u Kraljevina Jugoslavija promenila je 1929. godine. To je bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Ustav iz 1921. godine, poznat kao "Vidovdanski".

Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena pre 97 godina

Izvor: Blic, 01.Dec.2015

Na današnji dan 1918. godine proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slovena...Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. godine postao kralj...Kraljevina Srba, Hrvata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.