Izvor: Politika, 29.Sep.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravan med za srpske poslanike

Med proizvođača Irikom, koji je inspekcija povukla iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, u stvari je preko tendera stigao u sve restorane i objekte koji su na državnom budžetu

Med proizvođača Irikom koji se preko tendera Uprave za zajedničke poslove republičkih organa našao u restoranu Skupštine Srbije, ali i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objektima koje snabdeva, nije ispravan potvrđeno je Politici u Upravi za veterinu. Trenutno se čekaju rezultati superanalize koju bi trebalo da inicira proizvođač, ali ovaj med svakako više nije na meniju pred poslanicima i drugim državnim službenicima.

– Rezultat se odnosi na uzorkovanje meda u Upravi zajedničkih poslova, gde je obavljena vanredna službena kontrola i odakle je uzet med za analize. Prema rezultatima, hemijske i senzorne analize su pokazale da livadski med ne odgovara Pravilniku, kažu u inspekciji i potvrđuju da su u ovoj godini protiv ove firme podnete dve prijave za privredni prestup. Med kompanije Irikom se, inače, našao na tepetu inspekcije i u martu ove godine kada je sprovedena provera kvaliteta meda u prometu na malo. Med nekoliko proizvođača je tada stavljen van prometa, a jedan od njih bio je i Irikomov, uz napomenu inspekcije da su rezultati direktno vezani za uslove kvaliteta (poreklo šećera), a ne zdravstvene ispravnosti.

Kako je uopšte javnost i inspekcija saznala da se med jednog od najčešće “prozivanih” proizvođača, pčelari kažu, najkontroverznijeg proizvođača, nalazi u objektima pod kontrolom Uprave za zajedničke poslove republičkih organa?  

Tako što su predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije na jednom sastanku početkom septembra u Skupštini Srbije tokom pauze primetili u restoranu teglu Irikomovog meda!!

- Nismo mogli da verujemo. Da li je moguće da firma Irikom snabdeva medom državne organe? Odmah sam se raspitao i saznao da je Sektor za ugostiteljske usluge Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, nabavio taj med. Pretpostavljam da se taj med nalazi i u Vladi Srbije, jer je dostupan poslanicima Skupštine Srbije, kao i državnim službenicima. SPOS je odmah poslao zvaničnu prijavu veterinarskoj inspekciji, sa zahtevom da se ispita kvalitet tog meda. Smatrali smo da, ukoliko se ispostavi da ne odgovara propisanom kvalitetu, kao što je to bio slučaj u neverovatno velikom broju službenih kontrola do sada, to bi stvarno bila bruka. Nemci jedu pravi srpski med koji im Srbija izvozi, a najviši predstavnici naše vlasti jedu, neispravan med, kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a. 

U dokumentaciji za tender stoji da je med ispravan

Redakcija lista Politika je odmah po dobijanju informacije o ovom slučaju kontaktirala i Upravu za zajedničke poslove republičkih organa u kojoj smo saznali da je ova firma prošla regularno na tenderu koji je sproveden ne samo za ovaj nego i sve duge proizvode koje nabavlja Uprava za potrebe državnih organa. Našoj redakciji dostavljena je i kopija izveštaja o laboratorijskim analizama koje je pribavila kompanija Irikom prilikom prijave na tender. U izveštaju koji je potpisala akreditovana laboratorija za ispitivanje i analizu hrane Medopromet iz Subotice, stoji da svi parametri kvaliteta ovog proizvoda odgovaraju referentnim vrednostima i da su u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu meda. 

U veterinarskoj inspekciji kažu da objekat Irikoma trenutno ne radi, da je bio već zatvoren u martu 2014. godine i da od tada nije podneo zahtev za ponovno pokretanje što je po zakonu dužan.

U Irikomu smo juče zatražili komentar na ovu temu, dobili usmeno obećanje da će nas neko kontaktirati, ali do zaključenja ovog broja to se nije dogodilo.

– Ovaj med se nalazi i dalje na tržištu iako je više puta inspekcija utvrdila da je neispravan. Prema nekim informacijama ovaj proizvođač se prijavio i na tender za nabavku meda za vrtiće, ali tu potvrdu još nemamo. Pčelari svakodnevno sa terena šalju fotografije meda ovog proizvođača koji se nudi za 350 dinara po kilogramu u trenutku kada je otkupna cena bagremovog meda 550 dinara po kilogramu. U maloprodaji, u trgovinama kilogram ne može da se kupi za manje od 800 dinara, pa sad kažite kako je to moguće. Pitamo se hoće li inspekcija sistemski da proveri svakog pakera meda i utvrdi od koga je otkupio med, ako je otkupio (ili ga neki prave i od kukuruznog sirupa ili ko zna čega), jer od kako su obeležene košnice u Srbiji, nemoguće je falširati otkup pošto se zna ko je pčelar i koliko određeni broj njegovih košnica može da proizvede meda, ali to inspekcija mora rigorozno da kontroliše, a ne površno kao do sada. Posebno nas plaše za sada nepotvrđene vesti koje dobijamo da je sumnjivi med završio i u nekim vrtićima (jer zbog nerealno niske cene, lako prolazi na tenderima), te pozivamo roditelje da se zainteresuju koji med im deca jedu u vrtićima, i da izvrše javni pritisak na direktore vrtića da provere kvalitet meda analizom, kaže Živadinović za Politiku.

Jelica Antelj

objavljeno: 29.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.