Pretučen pomoćnik ministra prosvete

Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen pomoćnik ministra prosvete

Dvojica maskiranih napadača pretukla su jutros pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova ispred zgrade u kojoj živi kada je krenuo na posao, saznaje RTS. Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je Šuvakov napadnut zbog posla koji obavlja u sektoru razvoja obrazovanja. Policija traga za napadačima.
Policija traga za osobama koje su jutros napale pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Šuvakova su jutros, u Ulici Timočke divizije, na Voždovcu, napale dve nepoznate osobe koje su mu naneli povrede metalnom štanglom u predelu tela i glave, navodi se u saopštenju.
"Osobe sa kapuljačama i štanglama prebile su Šuvakova, koji ima povrede glave i sada se nalazi u Urgentnom centru, svestan je, ali danas sigurno neće biti pušten kući", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
Dodaje da napad na Šuvakova neće zaustaviti reformu visokog obrazovanja i da ima mnogo moćnika i tajkuna u obrazovanju koji žele da ostvare svoje ciljeve, da budu izvan sistema i iznad zakona.
"Mogu da obećam da nas ovaj napad neće zaustaviti, ako je akreditacija do sada bila oštra, mora da bude još oštrija, ako su kriterijumi za standardizaciju nekog programa bili strogi, treba da budu još stroži. Nemamo pravo da odustanemo", poručuje Verbić. 
Na pitanje da li zna ko je napao Šuvakova, ministar kaže da ne zna kome se zamerio i da će se to utvrditi u narednom periodu.
Verbić je negirao vezu između napada na Šuvakova i na ministra kulture Ivana Tasovca pre nekoliko dana.
"Ne bih tražio zajedničke elemente, to je koincidencija. Koliko znam, iza napada na Tasovca postoji nekakva lokalna, privatna priča, a ovde ničega takvog nema, jer se Šuvakov bavio naukom pre dolaska u ministarstvo i jedini suparnici bili su mu recenzenti i izdavači", objasnio je Verbić.
Ministar je izrazio nadu da je napad na Šuvakova poslednji takav slučaj i da će počinioci uskoro biti otkriveni.
Podseća da Milovan Šuvakov sutra treba da dobije godišnju nagradu Instituta za fiziku za doprinos nauci, a da je prošle godine bio dobitnik nagrade Grada Beograda i da je "on čovek koji svim srcem radi da promeni sistem da bi budućim generacijama bilo bolje".
Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović očekuje da napadači što pre budu privedeni pravdi.
"Došao je trenutak da akademska javnost stane uz Ministarstvo i da ovaj slučaj bude što pre rešen", poručuje Popović.
Selaković: Država će sankcionisati napadače
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je apsolutno uveren da će država dati svoj maksimum da sankcioniše napadača na pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovana Šuvakova, prenosi Tanjug
"Ovo nisu vremena i ovo nije država u kojoj ovakve stvari smeju da se dešavaju i da se tolerišu. Ako se to dešava jednom visokom državnom službeniku na položaju, šta onda može da misli običan građanin?", upitao je Selaković.
Selaković je u raspravi u Skupštini Srbije izrazio uverenje da će država sprečiti svako buduće takvo ponašanje prema svakom građaninu, a naročito prema onima koji drugim građanima služe za primer.
I Rektorski kolegijum je osudio, kako kažu, brutalan napad na pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova, navodeći da od nadležnih organa očekuje da napad u najkraćem roku rasvetle i procesuiraju počinioce.
Rektorski kolegijum saopštava da osuđuje svaki oblik nasilja i smatra da primena sile šalje poruku društvu da se svaka vrsta konflikta može rešavati nasilnim sredstvima, što je za Univerzitet u Beogradu neprihvatljivo.
"Misija i ciljevi Univerziteta u Beogradu su da obezbedi najviše standarde u visokom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu i u skladu sa tim snažno podržava sve mere koje nadležne institucije u zemlji sprovode u cilju unapređenja kvaliteta visokoškolskog obrazovanja", navedeno je u saopštenju Rektorskog kolegijuma.
I Studentska konferencija univerziteta Srbije najoštrije je osudila napad na pomoćnika ministra prosvete i tehnološkog razvoja Milovana Šuvakova."Smatramo da je primena sile poruka društvu da se svaka vrsta konflikta može rešavati nasilnim putem, što je i za celokupno društvo i za akademsku zajednicu apsolutno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju SKONUS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREBIJEN VERBIĆEV POMOĆNIK: Šuvakova štanglama tukli maskirani napadači

Izvor: Kurir, 07.Maj.2015

Dvojica napadača pretukla su jutros pomoćnika ministra prosvete..BEOGRAD - Dvojica maskiranih napadača pretukla su jutros pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova ispred zgrade u kojoj živi...U Palati Srbija u toku je konferencija za novinare na kojoj ministar prosvete Srđan Verbić iznosi...

Nastavak na Kurir...

Pretučen pomoćnik ministra prosvjete

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Maj.2015

BEOGRAD - Dvojica nepoznatih maskiranih napadača pretukla su pomoćnika ministra prosvjete Srbije Milovana Šuvakova...Šuvakov je pretučen jutros ispred zgrade u kojoj stanuje, javio je RTS.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.