Izvor: Politika, 27.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohapšeni advokati, lekari i policajci

Otkrivena organizovana kriminalna grupa u kojoj su branioci kriminalaca podmićivali službenike policije i lekare kako bi izdejstvovali slobodu za svoje klijente

Srpska policija nastavila je borbu protiv korupcije, uhapsivši u toku jučerašnjeg dana članove organizovane kriminalne grupe koju su činili korumpirani advokati, policajci, lekari i takozvani posrednici koji su štitili osumnjičene za razna krivična dela, saopštio je MUP Srbije. Prema pouzdanim informacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz vrha MUP-a Srbije, uhapšeno je više od deset osoba, ali njihova imena nisu zvanično saopštena, jer je akcija privođenja osumnjičenih trajala do kasnih popodnevnih časova, a moguće je da će se nastaviti i danas.

Istraga o ovom slučaju trajala je višemeseci kroz operativni rad policije na razotkrivanju korupcije. Istraga je rezultirala hapšenjemviše osoba na teritoriji Beograda, Šapca, Kragujevca i Jagodine.Kako je navedeno u saopštenju policije, advokati su preko posrednika podmićivali policijske službenike i lekare, koji su sačinjavali lažne zapisnike i medicinsku dokumentaciju. Na osnovu ove dokumentacije osumnjičeni su puštani na slobodu ili nisu bile podnošene krivične prijave protiv njih.

– Osumnjičeni su kroz razne zloupotrebe davanjem i primanjem mita sticali protivpravnu imovinsku korist, a sve da bi se zaštitiliosobe iz kriminogene sredine od krivične odgovornosti ili da bi im ona bila ublažena. Policija nastavlja rad na ovom slučaju, a o broju i imenima uhapšenih, kao i o preduzetim merama javnost će biti blagovremeno obaveštena – navedeno je u saopštenju.

Naša redakcija juče je došla do nezvanične informacije da je jedan od uhapšenih advokat Nebojša Pavlović, ali zvaničnu potvrdu juče nije bilo moguće dobiti ni u MUP-u ni u samoj advokatskoj kancelariji Nebojše Pavlovića. Prema istim saznanjima, advokat Pavlović uhapšen je juče oko 12 časova i tokom poslepodneva je saslušan u policiji.

Naši izvori navode da je osumnjičen za zloupotrebe u vezi sa izdavanjem falsifikovanih lekarskih uverenja sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Za sada nije poznato da li su ta lekarska uverenja služila kao argument za ublažavanje kazni Pavlovićevim branjenicima, za odlaganje izvršenja kazni ili u druge svrhe.

Advokatska komora Srbije juče je, oko podneva, obaveštena da u kancelariji advokata Pavlovića, u Ulici majke Jevrosime broj 17, u centru Beograda, policija treba da izvrši pretres.

– Komora mora biti obaveštena ako se vrši pretres advokatske kancelarije. U takvim situacijama komora šalje jednog advokata koji će prisustvovati tom pretresu, da bi sve bilo obavljeno po zakonu. Međutim, Pavlović je obavestio komoru da ima svog advokata koji će prisustvovati pretresu njegove kancelarije. Tako je bio ispunjen zakonski uslov za pretres, a da li je Pavlović lišen slobode, o tome nismo dobili potvrdu, mada se u praksi obično događa da pretres prostorija usledi posle hapšenja. Posle podne pronela se vest da je uhapšen jedan drugi advokat, ali ne znam njegovo ime – objasnio je naš pouzdan izvor iz advokatskih krugova u Beogradu.

U pola pet juče posle podne, na fiksni telefon kancelarije Nebojše Pavlovića javio nam se ljubazan ženski glas i rekao da je advokat na nekom suđenju i da pozovemo oko 19 ili 20 časova. Na naše pitanje da li je u kancelariji izvršen pretres odgovoreno nam je pitanjem: „Ko vam je to rekao? Nikakvog pretresa ovde nije bilo”.

U Advokatskoj komori Beograda nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju naša saznanja. Na pitanje da li će komora zvanično reagovati na vest o hapšenju jednog broja advokata, rečeno nam je da će izdati saopštenje kada budu zvanično obavešteni o tome.

Advokat Nebojša Pavlović branio je poznata imena iz sveta podzemlja i biznisa. Njegovi klijenti, pored ostalih, bili su Kristijan Golubović, kome se sudilo za iznudu, Dobrosav Gavrić, optužen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu „Interkontinental”, zatim Milovan Bojić, bivši direktor KBC „Dedinje”, i Branislav Uskoković, bivši direktor Elektrodistribucije Beograd. Ranije je branio pred sudom i pokojnog Zorana Uskokovića Skoleta, koji je ubijen 2000. godine.

Kako nezvanično saznajemo, među uhapšenima je i S.M, jedan od načelnika u Policijskoj upravi za grad Beograd.

E. H.

[objavljeno: 28/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriminalcima pomagali lekari, policajci...

Izvor: Mondo, 27.Maj.2008

Uhapšena organizovana kriminalna grupa osumnjičena za pomaganje kriminalcima, koju su činili advokati, policijski službenici, lekari i posrednici, saopstio je MUP Srbije.

Nastavak na Mondo...

Uhapšena grupa osumnjičena da je pomagala kriminalcima

Izvor: TV Avala, 27.Maj.2008

Policija je, radi suzbijanja korupcije, uhapsila organizovanu kriminalnu grupu, osumnjičenu za pomaganje kriminalcima, koju su činili advokati, policijski službenici, lekari i posrednici, saopštio je danas MUP Srbije.

Nastavak na TV Avala...

Lekari, policajci i advokati oslobađali kriminalce

Izvor: Blic, 27.Maj.2008

Beogradska policija uhapsila je juče više advokata, lekara sa VMA i policajaca koji su bili na platnom spisku kriminalaca kojima su zauzvrat omogućavali da ne budu hapšeni i krivično gonjeni.....Kako „Blic" nezvanično saznaje, uhapšeni su advokati Nebojša Pavlović i Slavoljub Mitrović....

Nastavak na Blic...

Posle hapšenja policajaca, advokata i lekara - MUP podneo prijave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 01:37

BEOGRAD - MUP Srbije dostavio je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv deset osoba, među kojima su dva advokata, tri policijska službenika i doktorka, rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu...Precizirano je da će Specijalno tužilaštvo postupati po toj prijavi,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.