Lekari, policajci i advokati oslobađali kriminalce

Izvor: Blic, 27.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari, policajci i advokati oslobađali kriminalce

Beogradska policija uhapsila je juče više advokata, lekara sa VMA i policajaca koji su bili na platnom spisku kriminalaca kojima su zauzvrat omogućavali da ne budu hapšeni i krivično gonjeni.



Kako „Blic" nezvanično saznaje, uhapšeni su advokati Nebojša Pavlović i Slavoljub Mitrović. Mitrović je pre godinu i po dana sa mesta načelnika Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije beogradske policije prešao u advokaturu. Uz njega je među uhapšenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekoliko policajaca Uprave kriminalističke policije, od kojih su većina Mitrovićevi nekadašnji saradnici. Lisice na ruke stavljene su i nekim doktorima Vojnomedicinske akademije, a njihovo hapšenje izvedeno je van ove ustanove.

Do juče po podne uhapšeno je više od deset osumnjičenih, kojima je određeno zadržavanje. Njihova imena policija još nije saopštila, a hapšenja su nastavljena i sinoć.

U saopštenju MUP-a navodi se da je akcija izvedena posle višemesečnog rada, u koordinaciji sa drugim državnim organima.

- U cilju suzbijanja korupcije, pripadnici MUP-a uhapsili su nekoliko osoba na teritoriji Beograda, Šapca, Kragujevca i Jagodine koja su sačinjavala organizovanu kriminalnu grupu, u kojoj je bilo više advokata, policijskih službenika, lekara i posrednika koji su raznim zloupotrebama, davanjem i primanjem mita štitili kriminalce od krivične odgovornosti - navodi se u saopštenju policije.

U kriminalnom lancu, kako „Blic" saznaje, glavnu ulogu su imali advokati, koji su da bi zaštitili svoje klijente, podmićivali policajce i lekare. Uloga policajaca bila je da sačine zapisnike, ali bez dokaza koji bi optuživali kriminalce. Na taj način sprečavana su hapšenja, dok su doktori lažnom medicinskom dokumentacijom, u kojoj su navodili da osumnjičeni boluju od teške bolesti, omogućavali njihovo puštanje iz pritvora.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja rad na slučaju, a o broju i imenima uhapšenih, kao i o preduzetim merama javnost će biti obaveštena danas - saopštio je MUP.

Uhapšeni advokat Nebojša Pavlović, koji je do pre dve decenije radio u Saveznoj policiji, poznat je kao branilac kriminalaca iz starije garde - Zorana Nedovića Šoka, koji se pominje u Beloj knjizi, Kristijana Golubovića, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog reketiranja, Dobrosava Gavrića, odbeglog ubice Željka Ražnatovića Arkana, ali i političara Milovana Bojića, bivšeg ministra zdravlja. Advokat Mitrović nije poznat javnosti, ali se pretpostavlja da je bio spona Pavlovića i osumnjičenih policajaca sa kojima je donedavno radio.

U policiji nezvanično navode da se trenutno ispituje nekoliko važnih slučajeva u kojima su kriminalci naprasno oslobađani hapšenja i istrage ili su zbog bolesti pušteni iz zatvora.

Jedan od spornih slučajeva mogao bi da bude i odustajanje od krivičnog postupka protiv Luke Jovanovića iz Šapca, koji je bio optužen za krijumčarenje 127 kilograma kokaina nađenih 1998. godine u magacinu njegove firme „Fondaco sisters" u Šapcu. Protiv Jovanovića, koji je odmah pobegao, pet godina se vodio izdvojen postupak. Sa advokatom Nebojšom Pavlovićem Jovanović se u šabačkom sudu pojavio 2005. godine i posle date izjave, tužilaštvo je bez obrazloženja odustalo od daljeg gonjenja. Nezvanično se kao razlog pominjalo njegove loše zdravstveno stanje.

Slučaj dvojice Jagodinaca koji su uhapšeni u akciji „Sablja" zbog krijumčarenja i prodavanje droge takođe bi mogao da bude predmet policijske istrage. Njih dvojica su uhapšeni u akciji „Sablja" zbog sumnje da su krijumčarili i prodavali drogu. Obojici je smanjena zatvorska kazna zbog bolesti. Jedan od njih navodno je oboleo od raka debelog creva, a drugi od AIDS-a. Obojica su uverenja o bolestima dobili na VMA.

I Zarubica izbegao hapšenje

Među onima kojima je za pare nedavno oprošteno hapšenje nalazi se, kako se sumnja, i Milivoje Zarubica, saznaje „Blic". Zbog kog dela je urgirao, još nije poznato.

Zarubica, nekada trgovac ženama u Srbiji, javnosti je postao poznat 2002. godine, kada je, popevši se na krov, pokušao da spreči rušenje svog nelegalno podignutog motela „Sveti Nikola" na Vidikovcu. Naredne godine uhapšen je zbog posredovanja u prostituciji, zbog čega je 2004. bio osuđen na tri i po godine zatvora, iz kog je izašao pre više od godinu dana. Čime se otada bavio, nije poznato.

Advokat oboleo

Advokat Pavlović u poslednje vreme ima zdravstvenih problema, pa je ređe preuzimao slučajeve. Jedno od njegovih poslednjih angažovanja je zastupanje osumnjičenih za pranje novca, koje je pre nešto više od mesec dana uhapsio UBPOK.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.