Pilot pre pada usmerio avion u njivu

Izvor: Blic, 21.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot pre pada usmerio avion u njivu

Avion Vazduhoplovstva Vojske Srbije „Orao J-22" srušio se juče u 11.15 sati na izlazu iz sela Barande, 50 kilometara severoistočno od Beograda. Pilot aviona, major Tomas Janik (37) spasao se katapultiranjem, ali je zadobio povrede kičme i otvoreni prelom noge. Vojnim helikotperom prebačen je na Vojno medicinsku akademiju i nije u životnoj opasnosti. Uzrok nesreće još nije poznat.

Avion se srušio u njivu pored puta za selo Sakule, samo stotinak metara dalje od naselja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Pecao sam na ribnjaku, kada se začuo jak zvuk aviona. Nisam obraćao pažnju, jer nas često nadleću zbog blizine vojnog poligona u Čenti, ali je šištanje motora postajalo sve jače. Odjednom se začula jaka detonacija, a iznad zemlje se pojavila pečurka i gust dim. Desetak minuta kasnije u vazduhu iznad jezera sam ugledao pilota sa padobranom - priča meštanin Željko Lazić.

Pilot Janik, na zemlju se spustio padobranom kilometar dalje, pored jezera Baranda.

- Videli smo signalnu raketu, koju je ispalio - pričaju meštani Saša Vla i Sava Radojev.

Oni su odmah seli u automobil i krenulu u pravcu pilota.

- Našli smo ga desetak minuta kasnije. Pored njega je već bio jedan vojnik, koji je do njega pilota došao helikopterom. Bio je prizemljen na malom ostrvu, okružen vodom dubine jednog metra. Svestan ali je trpeo bolove. Razgovarali smo sa njim, da bi ga održalu u svesti. Pitali smo ga kako se desila nesreća, ali nije hteo da kaže - objašnjava Saša Vla.

Na mesto gde se prizemljio povređeni pilot ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći iz Opova, koja mu je dala lekove za smirenje i infuziju.

- Potom su sletela još tri vojna helikoptera. U jednom je bio i jedan genaral vojske koji je došao da obiđe pilota. Zbog nezgodnog terena imali su problema da ga stave u helikopter. Spasavanje je trajalo čitava dva sata. Nadam se da će biti dobro - kaže Sava Radule.

Helikopter u kome je bio pilot Janik u 13.34 sleteo je na heliodrom VMA. Vozilom Hitene pomoći, Janik je zatim prevezen do ambulante za hitne intervencije. Lekari VMA kažu da je zadobio otvoreni premom leve potkolenice i da ima povrede kičme, ali da je u stabilčnom stanju i van životne opasnosti. Njega su u bolnici odmah posetili ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenik načelnika Generaštaba general potpukovnik Živojin Miletić.

Za to vreme, meštani Barande, koje je uznemirila snažna detonacija od pada aviona pohrlili na ulicu da vide šta se dešava.

Avionu koji se zario u njivu mnogi su prilazili pre dolaska policije, koja je zabranila prilaz i obezbedila mesto.

- Zario se u zemlju pet metara, tako da mu se video samo deo krila. Sa obe strane puta bili su delovi letilice. Sreća da nam nije pao na kuću - priča meštanin, čija se kuća nalazi stotinak metara dalje.

Na mesto nesreće ubzo su stigle brojne ekipe policije, a Barandu su sve vreme nadletali vojni helikopteri. Avion „orao J 22", kako je saopšteno iz vojske, leteo je na relaciji Lađevci-Mladenovac-Pančevo-Titel, a planirana je ista ruta nazad do vojnog aerodroma u Lađevcima.

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, general Dragan Katanić rekao je da je „orao" koji je proizveden 1985. leteo na visini od 2.500 metara, brzinom od 600 kilometara na čas. Avion koji se srušio bio je u sastavu 241. eskadrile 98. avijacijske baze, smeštene u Lađevcima kod Kraljeva i pripada borbenoj verziji.

- Pilot Janik je odlično postupio. Uspeo je da pre iskakanja avion usmeri van naseljenog mesta. On je 1996. završio Vojnu akademiju. U ovoj godini je imao ukupno 16 sati naleta a završio je i kurs za nastavnika letenja - rekao je general Katanić.

On je naveo i da je ovaj avion poslednji put na tehničkom pregledu bio u martu.

- Ništa nije ukazivalo da može doći do otkazivanja tehnike. Janik je dan ranije leteo bez problema na istom avionu - rekao je general Katanić i naveo da za sada nije poznat uzrok nesreće.

Komanda Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije formirala je komisiju koja će utvrditi uzroke udesa aviona.

General Katanić juče nije rekao da li je pilot Janik, pre katapultiranja bio na vezi sa kontrolom leta i da li je, eventualno prijavio kvar na letelici.

„Orao" uništio paradajz

Avion „orao" srušio se u njivu Jovice Paunova iz Barande.

- Posadio sam paradajz jer pravim sokove. Jutros sam bio da obiđem njivu, a kada sam se vratio kući, čuo sam detonaciju. Ubrzo su me pozvali prijatelji koji su mi rekli da se avion srušio na moju baš na moju njivu. Nema paradajza ove godine - kaže Paunov.

Porodica: Hvala Bogu da nam je Tomas živ

- Hvala Bogu da je dobro. Noga će da zaraste - prvo je što je izgovorila Gordana Jakšić, tašta pilota Tomasa Janika, kada je saznala da je imao prinudno sletanje.

Janikova supruga, Marija u tom momentu je bila na poslu u banci. U telefonskom razgovoru, Marija je zamolila da je za sada ništa ne pitamo.

- Još sam pod sedativima. Hvala Bogu da je živ - rekla je Marija.

Nekoliko sati pre toga, na taj mobilni telefon pozvao ju je Janik. Kažu da je po prijemu na VMA prvo tražio da mu daju vezu sa svojom suprugom u Kraljevu, da joj poruči da je živ i da ništa nije strašno. Marija i Janik imaju dvoje dece. Andrei, koja ima četiri godine, i Milošu koji ove jeseni kreće u prvi razred, bake su rekle da je tata pao na fudbalu i da je malo povredio nogu zbog čega su ga kolege piloti avionom odvezli u bolnicu.

- Taman posla da čuju da je tata imao problema sa avionom. Pa, pogledajte Milošev kompjuter. Pun je igrica sa avionima. On je veliki tatin naslednik - priča Janikova tašta Gordana.

Koliko voli zeta, Gordana pokazuje otvarajući svoj novčanik u kome, uz sliku njenog pokojnog sina Slobodana, stoji i fotografija zeta. Gordana kaže da joj je sin poginuo u ratu i da je za njegovim posmrtnim ostacima tragala čitavih 12 godina.

- Još jednu tragediju, ne bih preživela - kaže Gordana. s. trifunović

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srušio se vojni avion, pilot preživeo

Izvor: TV Avala, 21.Maj.2008

Avion Vazduhoplovstva Srbije orao J-22 srušio se oko 11 časova 50-ak kilometara severoistočno od Beograda.

Nastavak na TV Avala...

Srušio se vojni avion kod Barande

Izvor: B92, 21.Maj.2008

Beograd -- Vojni avion tipa "orao" srušio se oko 11 sati u mestu Baranda, kod Zrenjanina, i nije eksplodirao. Pilot nije u životnoj opasnosti, saopštila je VMA...Pilot, major Tomas Janik, koji se spasao iskakanjem iz aviona tipa "orao" prilikom današnjeg pada te letilice kod sela Baranda, van je...

Nastavak na B92...

Srušio se lovac-bombarder "orao" - pilot se spasao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2008

BEOGRAD - Avion Vazduhoplovstva Srbije "orao J-22" srušio se oko 11 časova kod sela Baranda u blizini Zrenjanina...Pilot, major Tomas Janik, koji se spasao iskakanjem iz aviona "Orao" prilikom današnjeg pada te letilice kod sela Baranda, van je životne opasnosti, saopštila je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

„Orao” pao u Barandu, pilot se katapultirao

Izvor: Politika, 21.Maj.2008

Major Tomas Janik primljen je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu sa prelomom potkolenice i van životne je opasnosti ..U području banatskog sela Baranda, juče oko 11.30 sati, avion Vazduhoplovstva i PVO Srbije tipa „orao” srušio se tokom izvršenja rutinskog zadatka. Pilot letelice,...

Nastavak na Politika...

Srušio se vojni avion, pilot preživeo

Izvor: Press, 22.Maj.2008, 06:12

Avion Vazduhoplovstva Srbije "orao J-22" srušio se oko 11 časova 50-ak kilometara severoistočno od Beograda, saznaje agencija Beta..

Nastavak na Press...

Pilot Janik obavestio telefonom suprugu o nesreći

Izvor: Press, 22.Maj.2008

Pilot srušenog vojnog aviona "orao" major Tomas Janik odmah po prijemu na beogradsku Vojno medicinsku akademiju danas je telefonom obavestio suprugu Mariju koja je još bila na poslu u jednoj kraljevačkoj firmi da je živ i da povrede nisu teže prirode, saznaje Beta..

Nastavak na Press...

Komisija o udesu aviona

Izvor: B92, 22.Maj.2008

(FoNet)..Beograd -- Komanda Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije formirala je komisiju koja će utvrditi uzroke udesa aviona "orao J-22" koji je pao u blizini Zrenjanina... Komandant avijacije general-major Dragan Katanić rekao je da će komisija doći do zaključaka o uzroku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.