Nastavljen postupak za rehabilitaciju Draže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen postupak za rehabilitaciju Draže

BEOGRAD,NOVI SAD -

U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

U nastavku postupka biće saslušani članovi Komisije za tajne grobnice i Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanja Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pravni zastupnik predlagača Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg saslušanja da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.

"Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju", kazao je Živković.

Kako je naveo, Slobodan Marković je na današnjem ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.

"Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama", kazao je Živković.

Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.

Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića danas se okupilo nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Bez dokaza o smrti, Viši sud ne može da odluči o zahtevu za njegovu rehabilitaciju, odnosno da poništi presudu iz 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Mihailović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan".

Državna komisija utvrdila je da je Mihailović ubijen na Adi Ciganliji, ali sumnja da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.

Plakati antifašista protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Plakati protiv rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića osvanuli su jutros u glavnom gradu Vojvodine, a autor je organizacija Antifašistička akcija Novog Sada.

"Nacistički sluga ratni zločinac, Draža Mihailović - sramota Srbije", piše na plakatu, sa preškrabanom fotografijom Mihailovića.

"Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljude. Istinu ne možete falsifikovati", navodi se na plakatima, koji su izlepljeni po celom gradu.

"Antifašisti širom Srbije preduzeće akcije protiv ovakve bruke i sramote. Država je pro-fašistička ali ljudi nisu. Nema predaje!", navodi se na internetskom sajtu Antifašističke akcije (www.afrans.org).

Ta organizacija je navela da su četnici Draže Mihailovića i takozvana Jugoslovenska vojska u otadžbini imale za cilj da oružanom akcijom i terorom u saradnji s okupatorom podrže okupaciju i uguše oružani ustanak i oslobodilačku borbu srpskog i ostalih naroda Jugoslavije.

Protiv rehabilitacije Mihailovića protestvovali su i mnoge nevladine organizacije u Srbiji i u regionu.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak postupka rehabilitacije Draže Mihailovića 11. maja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Mar.2012

U postupku rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svjedočio povjesničar  Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrdjene razlike izmedju stenografskih i audio zapisa sa sudjenja Mihailoviću 1946. Pravni zastupnik predlagača...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavljen postupak za rehabilitaciju Mihailovića

Izvor: Politika, 23.Mar.2012

BEOGRAD - Tvrdnjom predsednika Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata prof. dr Slobodana Markovića da, prema dokumentaciji, nema dokaza da je general Dragoljub Draža Mihailović na bilo koji način i u bilo koje vreme sarađivao s Nemcima, pred Višim sudom u Beogradu...

Nastavak na Politika...

Nastavljen postupak za rehabilitaciju Mihailovića, sudnica puna hrvatskih novinara

Izvor: Blic, 23.Mar.2012

Nastavak postupka za rehabilitaciju generala kraljevske vojske Dragoljuba Draže Mihailovića počeo je jutros oko deset časova u zgradi suda u Timočkoj ulici u Beogradu. Za ovaj postupak vlada veliko interesovanje u susednoj Hrvatskoj, što se vidi iz toga što je prisutan veliki broj hrvatskih novinara....

Nastavak na Blic...

Rehabilitacija generala Mihailovića uzburkala strasti

Izvor: Danas, 23.Mar.2012

Pred Višim sudom u Beogradu juče je nastavljen postupak rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini i vođe Ravnogorskog pokreta generala Dragoljuba Mihailovića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.