Izvor: Blic, Beta, 14.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukasti krstovi na spomenicima, policija privela autora grafita

Kukasti krstovi osvanuli su danas na dva spomenika u Valjevu. Nacistički simboli iscrtani su na spomeniku Milovanu Glišiću u Gradcu i bisti partizanskog heroja Stevana Filipovića kod Doma kulture. Policija je privela autora grafita.



MUP je saopštio da je priveden Radivoje R. (18) iz Valjeva zbog postojanja osnovane sumnje da je ispisao grafite čijim porukama je izvršio krivično delo izazivanja rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Radivoje R. je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sinoć na dva mesta u gradu sprejem ispisao grafite "Nema predaje" i "Nacionalni stroj". U saopštenju je navedeno da će osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Valjevu.

Spomenik Milovanu Glišiću u belom mermeru rad je beogradskog vajara Miodraga Živkovića, dok je bista heroja Stevana Filipovića, koji je na tom mestu obešen 1942, rad dubrovačkog vajara Marijana Kockovića.

Ta bista je dar Metkovića Valjevu, koji su u nekadašnjoj SFRJ bili zbratimljeni, a u nekoliko navrata 1990-tih bila je na udaru vandala koji su je obarali sa postamenta, ali je lokalna vlast to spomen obeležje potom obnavljala.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kukasti krstovi na spomenicima

Izvor: Danas, 14.Avg.2009

Kukasti krstovi iscrtani su na spomeniku Milovanu Glišiću u Gradcu i bisti partizanskog heroja Stevana Filipovića kod Doma kulture.

Nastavak na Danas...

Svastike na spomeniku Filipoviću i Glišiću

Izvor: Mondo, 14.Avg.2009

Na spomenicima narodnog heroja Stevana Filipovića, koga su nemački okupatori obesili 22. maja 1942. godine i pesnika Milovana Glišića u centru Valjeva, pojavili su se kukasti krstovi.

Nastavak na Mondo...

Kukasti krstovi na spomeniku narodnom heroju

Izvor: RTS, 15.Avg.2009, 00:53

U centru Valjeva, na spomeniku narodnom heroju Stjepanu Stevanu Filipoviću, nacrtani kukasti krstovi. Priveden Radivoja R. zbog sumnje da je ispisao grafite na dva mesta u gradu i tako izvršio krivično delo izazivanja rasne i verske mržnje i netrpeljivosti...Policija je privela Radivoja R. (18) iz...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.