Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Windows 10” – i „start” dugme i „pločice”

Nadogradnja operativnog sistema biće besplatna za vlasnike legalnih prethodnih verzija u narednih godinu dana

Najnoviji operativni sistem kompanije „Microsoft” – „vindouz 10”, od srede je dostupan kao besplatna nadogradnja ili kao instalirani operativni sistem na novim računarima.

Kompanija tvrdi da je ovo najsigurniji „vindouz” do sada, a inovacije i bezbednosne ispravke se automatski ažuriraju. Napravljen je tako da radi na različitim hardverskim rešenjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od desktop računara, preko tableta i smartofona do iks-boks konzole. Trenutno je dostupan za računare i tablete veće od devet inča, a na manje tablete i telefone stiže kasnije.

Jedna od novina je povratak „start” dugmeta koje je na veliko razočarenje korisnika nestalo kod „osmice”. Od prethodnog operativnog sistema su ostale „pločice” (lajv tajls) koje se ponašaju kao obične ikonice.

Tu je i „Kortana”, virtuelna asistentkinja koja reaguje na glasovne komande ili ukucana pitanja, samo što još ne postoji mogućnost da se pitanja postavljaju na srpskom. Ona može da se koristi i za podešavanje podsetnika i beleške u kalendaru.

„Internet eksplorer” je zamenio novi brauzer „Majkosoft edž”. Zanimljiva je i mogućnost kreiranja višestrukih desktopa. Mnoge je obradovao centar za notifikacije. Pristupa mu se klikom na ikonicu ili na „win-A” taster.

Sudeći po komentarima na domaćim i stranim sajtovima, prve reakcije korisnika uglavnom su pozitivne i navode da je platforma, koja kombinuje najbolje od prethodnih operativnih sistema, pun pogodak. Ima i onih koji kažu da je sistem trom, a neki skreću pažnju na činjenicu da „Kortana” ne radi ako se kao zemlja izabere Srbija i da čak ne razume ni pitanja na engleskom sa stranim akcentom.

Iako je bilo najava da će najnoviji „vindouz” biti besplatan čak i za vlasnike piratizovanih starih verzija, ispostavilo se da će moći da ga preuzmu samo vlasnici legalne „sedmice” i „osmice”, i to u roku od godinu dana. Potrebno je samo da kliknu na ponuđeno ažuriranje u donjem desnom uglu ekrana.

Oni koji imaju starije verzije prvo moraju da se prebace na „vindouz 8” da bi besplatno prešli na „desetku”. Za ostale je cena oko 120 dolara za kućnu verziju i 200 dolara za poslovnu.

Međutim, na sajtu „Redit” juče se pojavilo nekoliko diskusija korisnika koji tvrde da su nekako prevarili sistem i uspeli da nadograde „desetku” na piratske verzije.

J. J. K.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

14 miliona računara već korisiti Windows 10!

Izvor: Mondo, 31.Jul.2015, 11:02

Fantastičan start novog operativnog sistema kompanije Microsoft...Isporučivanje Windows 10 operativnog sistema odvijaće se u etapama u narednim nedeljama. Dobiće ga svi koji su već rezervisali svoju kopiju. Korisnici Windows 7 i 8 operativnih sistema biće obavešteni kada nadogradnja bude bila...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.