Tvorac World Wide Weba: Uticaj lažnih vesti je zabrinjavajući

Izvor: B92, 13.Mar.2017, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvorac World Wide Weba: Uticaj lažnih vesti je zabrinjavajući

Izumitelj World Wide Weba Tim Berners-Li, izjavio je da je uticaj lažnih vesti na internetu zabrinjavajući i predstavio planove za borbu protiv neetičkog političkog marketinga, prenosi Independent.

Britanski naučnik je tačno 28 godina nakon njegovog izuma rekao da su nove tehnologije postale alarmantne.

U otvorenom pismu, 61-godišnjak je rekao da je zloupotreba podataka stvorila zastrašujuće dejstvo na slobodu govora i upozorio na slepe tačke na internetu, koje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njegovim rečima, "kvare" demokratije.

Glavni problem, kako je napisao, je što većina ljudi pronalazi "šačicu" svojih vesti i informacije putem društvenih mreža i sličnih pretraživača, koje su plaćene svaki put kada neko klikne na link.

"Krajnji rezultat je što nam onda ti linkovi prikazuju sadržaj koji, ako kliknemo moramo da platimo. Nekada to bude i dezinformacija ili lažna vest, što je iznenađujuće i šokantno“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ovaj problem stvara zastrašujući pritisak na slobodu govora i zaustavlja web kao prostor za istraživanje važnih tema, kao što su zdravstveni problemi, seksualnost ili religija.

Tim Berners-Li je takođe kritikovao političare da koriste birače putem "sofisticiranih algoritama". Pozvao je ljude širom sveta, kao i predstavnike Googlea i Facebooka da povećaju svoje napore u borbi protiv lažnih vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvorac World Wide Weba: Uticaj lažnih vesti na internetu je zabrinjavajući

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Mar.2017

Tvorac World Wide Weba Tim Berners-Li, izjavio je da je uticaj lažnih vesti na internetu zabrinjavajući i predstavio planove za borbu protiv neetičkog političkog marketinga..Britanski naučnik je tačno 28 godina nakon njegovog izuma rekao da su nove tehnologije postale alarmantne...U otvorenom pismu,...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.