Pentagon i dalje koristi flopi diskete, i to za nuklearne bombe

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon i dalje koristi flopi diskete, i to za nuklearne bombe

Pentagon i dalje koristi kompjuterski sistem iz sedamdesetih koji uključuje stare osmoinčne flopi diskete, otkrio je izveštaj američke kancelarije za odgovornost Vlade.

U izveštaju se navodi da su porezni obveznici potrošili 61 milijardu dolara godišnje na održavanje ove zastarele tehnologije, i da je to tri puta više nego što bi koštalo ulaganje u moderne informatičke sisteme.

U izveštaju se navodi da Sektor za sisteme obrane koji koordinira interkontinentalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << balističke rakete i nuklearne bombardere radi na IBM seriji prvih kompjutera, odnosno na računarskom sistemu iz sedamdesetih godina, koji koristi flopi diskete.

Ukratko, ako odluče da lansiraju nuklearni projektil moraće ipak prvo malo da kopaju po svojim flopijima.

Do kraja 2017. sistem bi trebalo da bude zamenjen

“Ovaj sistem ostao je u upotrebi jer, ukratko, on i dalje radi “, rekla je portparolka Pentagona potpukovkinja Valeri Henderson.

Naglasila je, piše BBC, da će flopiji biti zamenjeni do kraja 2017. godine, dodavši da je modernizacija celog sektora u toku. Izveštaj otkriva da Pentagon planira da zameni ceo kompjuterski sistem do kraja 2020. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pentagon i dalje koristi flopi diskete, i to za nuklearne bombe

Izvor: B92, 26.Maj.2016

Kancelarija za odgovornost SAD (GAO) nedavno je objavila izveštaj u kojem se navodi da Pentagon i dalje koristi kompjuterske sisteme iz 70-ih godina prošlog veka koji zahtevaju upotrebu 8-inčnih flopi disketa.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.