Kina kaznila Microsoft sa 140 miliona dolara

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina kaznila Microsoft sa 140 miliona dolara

Kineska vlada kaznila je američkog softverskog giganta Microsoft sa 140 miliona dolara zbog izbegavanja plaćanja poreza.

Kako piše britanski list "Financial Times", pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua koja ne pominje Microsoft po imenu, već samo navodi da je kažnjena kompanija čije ime počinje na slovo "M" i koja ima identičan finansijski profil kao kompanija čije je sedište u Sijetlu, američka firma je pristala da plati pomenuti iznos, ali ne kao kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog neplaćenog poreza, već u sklopu ispunjavanja "unapred dogovorenog bilateralnog ugovora o cenama" postignutom sa kineskim vlastima.

"U 2012. godini, poreske vlasti Kine i SAD postigle su bilateralni ugovor o cenama koji se tiče Microsoftovog poslovanja u Kini. Budući da ne možemo potvrditi da li je Microsoft kompanija na koju se misli u izveštaju Sinhue, naša kompanija podseća da konstantno plaća porez u Kini prema uslovima iz dogovorenog ugovora o cenama", navodi se u saopštenju američke kompanije.

Kako izveštava Sinhua, kompanija "M" je privukla pažnju kineskih poreskih vlasti, jer je njena prosečna profitabilnost u Kini iznosila 12 odsto, dok je u proteklih šest godina prijavljivala gubitak u proseku od 18 odsto. Takođe je otkriveno da je više od polovine ostvarenog profita Microsoft prebacivao u svoje sedište u SAD.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina kaznila Microsoft zbog utaje poreza

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2014

LONDON - Kineska vlada kaznila je američkog softverskog giganta Majkrosoft (Microsoft) sa 140 miliona dolara zbog izbjegavanja plaćanja poreza...Kako piše britanski list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua koja ne pominje Majkrosoft po imenu, već samo navodi da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.