„Galaksi S2” i „ajped 2” najbolji mobilni uređaji

Izvor: Politika, 01.Mar.2012, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Galaksi S2” i „ajped 2” najbolji mobilni uređaji

Na sajmu mobilnih tehnologija u Barseloni među aplikacijama trijumfovala igra „Engri brds”

Južnokorejska korporacija „Samsung” jedina je firma koja je na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni osvojila dve nagrade – za proizvođača godine, zbog napretka u svim kategorijama, i za najbolji smart telefon. Ta titula pripala je njenom modelu „galaksi S2” zbog toga što je, kako je obrazložio žiri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadmašio konkurenciju, pokazao zrelost android operativnog sistema i postigao ogroman uspeh širom sveta. Ovaj uređaj ujedno je i najviše nagrađivan telefon u prošloj godini.

Među telefonima sa fabričkim operativnim sistemom najbolji je „nokija C3”, sa kverti tastaturom i mogućnostima za elektronsku poštu, pristup društvenim mrežama, bežično povezivanje na internet, i što je za mnoge najvažnije, pristupačnom cenom.

Eplov „ajped 2” najbolji je tablet računar, ne samo zbog uglađenog dizajna nego i zbog unapređene funkcionalnosti u odnosu na prethodnu verziju. 

Najbolja mobilna aplikacija namenjena korisnicima jeste igra „Engri brds rio” koja je od objavljivanja, u martu prošle godine, preuzeta više od 120 miliona puta.

Žiri sastavljen od 170 vodećih analitičara, stručnjaka iz akademskih krugova, nezavisnih eksperata i novinara (ove godine pridružila im se i Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera), za najbolju aplikaciju proglasio je „WhatsApp”. Reč je o platformi koja povezuje mobilne uređaje na kojima je instalirana i omogućava besplatnu razmenu kratkih poruka u realnom vremenu. Radi na svim većim operativnim sistemima („ajfon”, „blekberi”, „android”, „vindous”, i na pojedinim „nokija” modelima), pa je tako dostupna velikom broju ljudi. 

Najinovativnija u tehnološkom smislu je aplikacija „SwiftKey” koja olakšava kucanje teksta na telefonima i tabletima. Program nudi predviđanje sledeće reči dok korisnik piše poruke, mejlove ili bilo koji drugi tekst. 

Inače, „Ford” je nagrađen za mobilnu inovaciju u automobilizmu za tehnologiju koja u slučaju saobraćajne nesreće automatski šalje poziv lokalnoj hitnoj pomoći.

Ovo je bilo 17. proglašenje godišnjih nagrada koje dodeljuje GSMA, udruženje proizvođača mobilnih uređaja, operatera i drugih kompanija iz sveta mobilnih tehnologija, i jedan je od najvažnijih događaja na sajmu u Barseloni koji se danas završava.

----------------------------------------------

„Guglove” mape – najbolja usluga

„Guglove” mape za android operativni sistem proglašene su za najbolju mobilnu uslugu izvan kategorije poslovnih servisa. Pokazuju korisnicima gde se nalaze i kako da stignu do odredišta, a obogaćene su 3D slikama i glasovnim vodičima. Odnedavno ovaj servis je upotpunjen prikazima unutrašnjosti pojedinih objekata kao što su aerodromi, hoteli, prodavnice, restorani.

A. M.

objavljeno: 01.03.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Najbolji tablet iPad 2, aplikacija Angry Birds

Izvor: B92, 01.Mar.2012

Na MWC sajmu ove godine Samsung je odneo dve nagrade, za najbolji smartfon i kao najbolji proizvođač. Pogledajte ko su nagrađeni u ostalim kategorijama...Među telefonima sa fabričkim operativnim sistemom najbolji je Nokia C3, sa QWERTY tastaturom i mogućnošću bežičnog povezivanje na internet,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.