Ekvador priprema digitalnu valutu

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekvador priprema digitalnu valutu

Ekvador priprema prvu digitalnu valutu na svetu koju će izdavati centralna banka i koja bi trebalo da bude u opticaju do decembra.

Analitičari ocenjuju da bi ovo mogao biti prvi korak ka tome da Ekvador napusti američki dolar koji je trenutno zvanična valuta u toj zemlji.

Elektronski novac Ekvadora zasad nema ime, niti su objavljeni drugi tehnički detalji, mada zvaničnici centralne banke kažu da će količina tog novca zavisiti od potražnje za razliku od kripto-valute >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bitkoina čija je količina ograničena.

Zamenik direktora ekvadorske centralne banke Gustavo Solorsano rekao je da će ta digitalna valuta postojati paralelno s običnim novcem, a da će po zakonu biti podržan "likvidnom imovinom".

Zvaničnici kažu i da će biti namenjen za 2,8 milioana Ekvadoraca koji su previše siromašni da bi si priuštili usluge tradicionalnog bankarstva.

Solorsano je rekao da će prvobitno taj novac biti moguće koristiti preko mobilnih telefona. Sličan način plaćanja postoji u Keniji i Tanzaniji.

Zvaničnik nadležan za novu valutu Fausto Valensija rekao je da softver za taj novac već koriste telefonske kompanije u Paragvaju.

Novu valutu je odobrio ekvadorski parlament prošlog meseca, kada je istovremeno zabranio bitkoin.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea, koji je levičar, rekao je da je jedini problem s tim projektom što mu je trebalo previše vremena da zaživi. On je negirao da je namera da se digitalnom valutom zameni američki dolar koji je ta zemlja uvela 2000. posle bankarske krize.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekvador prelazi na digitalnu valutu

Izvor: Mondo, 30.Avg.2014

Ekvador priprema prvu digitlanu valutu na svetu koju će izdavati centralna banka i koja bi trebalo da bude u opticaju do decembra...Foto: Foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Analitičari ocenjuju da bi ovo mogao biti prvi korak ka tome da Ekvador napusti američki dolar koji je trenutno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.