Drina puna gvožđa, arsena i olova

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drina puna gvožđa, arsena i olova

Najnovije analize pokazale su da voda iz reke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi.

Analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije reke na Balkanu ima gvožđa, arsena i olova.

Teški metali do Drine su stigli iz jalovišta "Stolice" u Kostajniku koje je oštećeno za vreme majskih poplava, a opasni sivi mulj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stigao je do Badovinaca na području opštine Bogatić.

Predsednik badovinačkog Udruženja "Sačuvajmo Drinu" Svetomir Tošić kaže da su primetili da je voda promenila boju, a ribolovci su se već žalili na čudne pojave u ribama, pa pretpostavljaju da to potiče od teškim metala na dnu reke.

U Drini je utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra, pokazala je pre par dana izvršena analiza drugog uzorka vode iz ove reke izvršena u vodoprivrednoj laboratoriji "Institut za vode" Bijeljina. Uzorkovanje je izvršeno na nizvodno od ušća reke Jadar, na levoj obali, u naselju Amajlije.

U narednom periodu planirano je uzimanje još jednog uzorka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KATASTROFA: Drina od pijaće spala na vodu 4. klase

Izvor: Mondo, 26.Okt.2014, 00:56

Najnovije analize pokazale su da voda iz reke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini olova četvrtoj klasi...Foto: MONDO - Petar Stojanović Deset dana nakon izlivanja Save u Obrenovac, voda je i dalje tu...Analize...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.