DEVOJČICA SVEDOK STRAVIČNOG ZLOČINA Otac klao majku, dete zvalo pomoć

Izvor: Blic, 26.Dec.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEVOJČICA SVEDOK STRAVIČNOG ZLOČINA Otac klao majku, dete zvalo pomoć

Centar za socijalni rad maloletnim ćerkama pokojnih Srbe (43) i Gordane Todorović (40) odredio je za privremenog staratelja njihovog ujaka. Deci je juče saopšteno da su im roditelji preminuli.

Srba Todorović je prekjuče zaklao bivšu suprugu Gordanu, a onda sebe ubadao po vratu, grudima i stomaku i preminuo u bolnici.

Starija ćerka (16) je dijabetičar, pozlilo joj je kada su joj rekli da su joj roditelji stradali. Mlađa ćerka (12) ispričala je policiji da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << videla kako otac tuče majku rukama, da je pobegla i sakrila se u kupatilu, odakle je dozivala pomoć. Nije pomenula da je videla nož u rukama oca. Kada je policija ušla u stan, ona je izvedena iz kupatila, ali nije videla krvava tela roditelja.

- Srba je došao pripit u Gordanin iznajmljen stan, ćerka se vratila iz škole, sačekao je Gordanu da dođe s posla. Čim je ušla u stan, započeo je svađu, tukao je rukama. Tada je ćerka pobegla u kupatilo i počela da viče i doziva pomoć. Srba je uzeo nož i usmrtio Gordanu, a zatim je i sebe ubadao nožem po grudima i stomaku. Komšije su čule zapomaganje deteta i pozvale policiju, sve se dogodilo za 15 minuta - pričaju policajci koji su bili na licu mesta.

Direktor Centra za socijalni rad u Svilajncu Ivko Nedović kaže da su deca smeštena kod ujaka.

- Smrt oba roditelja je izuzetno traumatična situacija za decu. Ovakvi tragični događaji oboje čitav život dece. Zbrinjavanje se obavlja u dogovoru s decom kako bi se oslobodila patnje i bola - kaže psihoterapeut Biserka Jakovljević.

Žene se plaše da prijave nasilje u porodici

Nasilje u porodici eskalira u vreme praznika kada nasilnici provode više vremena kod kuće - kaže Vedrana Lacmanović iz „Mreže žena protiv nasilja“ navodeći da je 2014. u porodično-partnerskim odnosima ubijeno 27 žena. Ona navodi i da ima dosta žena koje godinama trpe nasilje a da to nikada nisu prijavile.

- Kočnica može biti strah od nasilnika, činjenica da drugi traže krivicu u njoj, nedostatak podrške, osuda porodice i okoline, ekonomska zavisnost, činjenica da nema gde da ode, nepoverenje u institucije. Da je sigurna da će nasilnik biti adekvatno kažnjen, a da će ona imati zaštitu, verujem da bi bilo mnogo više prijava. Da institucije adekvatno reaguju, da se nasilnici zaista kažnjavaju, većina bi dobro razmislila pre nego što digne ruku na ženu - kaže Lacmanović.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da se nasilnici posle zločina odlučuju na samoubistvo, jer „muškarci teže podnose osećaj napuštenosti i neuzvraćene ljubavi. I kad počine zločin, nemaju drugo rešenje osim da ubiju i sebe, jer ‘šta će mu život bez te žene‘“. „Žene su vaspitavane da trpe, zato i ostaju s nasilnicima, najčešće zbog dece“, kaže on. T.M.S.

Pre nekoliko meseci započela je tužna priča Todorovića, koja je tragično završena. Gordana više nije mogla da ostane u zajednici sa Srbom, u selu Dublju meštani pretpostavljaju da je reč o svađi sa svekrvom. Iznajmila je stan u Svilajncu posle 22 godine braka i na društvenoj mreži napisala: „Poštuj sebe toliko da odeš od onih koji te povređuju“.

Gordana će biti sahranjena u subotu u Svilajncu, a Srba u Dublju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ćerke nisu došle na sahranu oca

Izvor: Blic, 27.Dec.2014, 18:29

Srba Todorović (43), koji je u sredu nožem ubio suprugu Gordanu (40), a zatim sebi naneo smrtonosne rane, sahranjen je juče u rodnom Dublju kod Svilajnca. Maloletne ćerke nisu prisustvovale sahrani oca - po priči meštana Dublja, njih dve ne mogu da prežale majku i one su svog oca na društvenim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.