Biranjem trgovca moguća ušteda u kućnom budžetu

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biranjem trgovca moguća ušteda u kućnom budžetu

Najjeftiniji trgovinski lanac je DIS, a zatim sledi “Roda”, pokazalo je istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Po cenama većim od prosečnih, prema istraživanju rađenom na uzorku od 60 namirnica iz potrošačke korpe, ističu se „Maksi“ kao najskuplji, zatim „Merkator“ i na kraju IDEA.

APOS navodi da se najveće uštede koje se mogu ostvariti za meso i mesne prerađevine u korpi, u proseku 200 dinara, kao i za mleko i mlečne proizvode 86 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara.

Meso je najjeftinije kupovati u DIS-u i „Rodi“. Najskuplje meso i mesne prerađevine imaju „Maksi“ i „Merkator“.

U grupi mleko i mlečne prerađevine „Merkator“ je najskuplji, a potom slede „Univereksport“ i IDEA. Cene najniže u odnosu na prosečne imaju „Roda“, zatim DIS, pa „Tempo“. Prosečna ušteda po artiklu jeste 86 dinara, a za sireve i više od 200 dinara po kilogramu.

Voće i povrće najpovoljnije je u DIS-u i „Rodi“, najskuplje u „Tempu“ i „Maksiju“. Na voću povrću može da se uštedi 28-34 dinara po kilogramu.

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su „Merkator“ i „Maksi“. Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je IDEA. Ujednačeno su povoljni DIS, „Univereksport“ i „Roda“. U toj grupi namirnica može u proseku da se uštedi 29 dinara, a konkretno za zamrznuto povrće do 50 dinara.

Za konzerviranu i smrznutu ribu najpovoljniji market je „Roda“, a potom „Tempo“. Cene niže od prosečnih imaju i DIS i „Univereksport“. Najskuplji su „Maksi“ i „Merkator“, dok IDEA ima cene nešto više od prosečnih. U proseku za to ušteda je oko 40 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.