Refinansiranje dugoročnih kredita za kapitalne investicione rashode

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Nov.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Refinansiranje dugoročnih kredita za kapitalne investicione rashode

Na početku 25.redovne sednice Skupštine grada, u okviru prve tačke dnevnog reda-prestanak funkcije članova Gradskog veća zbog podnošenja ostavke i izbor članova Gradskog veća, predsednik parlamenta Milan Urošević obavestio je odbornike da je dobio zahtev Gradskog veća za sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku.

U zahtevu se kao jedina tačka dnevnog reda našao predlog Odluke o refinansiranju dugoročnih kredita za kapitalne investicione rashode uzetih kod poslovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << banaka. Odbornicu su doneli Odluku o održavanju 9.sednice Skupštine grada po hitnom postupku nakon čega je predsednik parlamenta Milan Urošević prekinuo redovnu sednicu i zakazao novu po hitnom postupku.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je, govoreći o ovoj Odluci, da situaciju u Kragujevcu gradska vlast ocenjuje kao izuzetno alarmantnom i dodao da zato “moramo da reagujemo munjevito i brzo“ i da u skladu sa tim idu i ovakvi predlozi.

“Predlog ide po hitnom postupku zato što smo juče dobili saglasnost nadležnog ministarstva kome smo se sa zahtevom obratili prošle nedelje. Kragujevac ima u ovom trenutuku ozbiljan problem sa vraćanjem kredita. Do Nove godine će nam dospeti ili je već dospelo 3,2 miliona evra, u narednoj godini dospeće nam 5 228 852,71 euro. Ovo je nešto što grad, sa ovakvim prilivima i ovakvim obavezama ne može da finansira“, rekao je gradonačelnik Nikolić.

On je dodao i da su zbog toga vođeni razgovori sa ozbiljnim finansijskim stručnjacima, naparvljen je ozbiljan plan, upućen zahtev ministarstvu da se donese Odluka po kojoj će se refinisirati svi dugoročni krediti koje Kragujevac ima, osim kredita kod EBDR-a, koji je nemoguće refinansirati i ne odnosi se na kredit kod Fonda za razvoj, ali to ćemo moći da saniramo u ovoj i sledećoj godini. “Veliki nam je problem i kredit kod Komercijalne banke i bez pomoći države taj kredit nećemo moći da vratimo s obzirom da se radi o kratkoročnom kreditu a da je kraj budžetske godine veoma blizu“, naglasio je gradonačelnik Radomir Nikolić. Nakon procedure na koju nas zakon obavezuje, kako je rekao gradonačelnik Nikolić, očekujemo da se veliki broj banaka javi kao i da banke koje su finansirale ove kredite nam izađu u susret. “Ovde nije reč o novom zaduženju već refinansiranju postojećeg duga i ovom Odlukom pokušavamo da rasteretimo budžet grada u 2015.godini“, istakao je Nikolić.

Član Gradskog veća za finansije Igor Mitrović, obrazalažući odbornicima predlog ove Odluke, rekao je da je ministarstvo finansija, uprava za javni dug, odobrilo zaduživanje za refinansiranje dugoročnih kredita za kapitalne investicione rashode uzetih kod poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 1 243 754 045,38 dinara. “Odobreni iznos zasnovan je na informaciji o kreditnom zaduženju na dan 31.10.2014.godine koji predstavlja neotplaćeni deo po ugovorenim kreditima kod banke Intesa, pet kreditnih partija, zatim Hipo alpe adria banka i Aik banka ad Niš. Ovaj iznos je bez kreditnih linija EBDR banke, Komercijalne banke i Fonda za razvoj za koji nije traženo refinansiranje“, rekao je Mitrović. Kreditom za refinansiranje obezbediće se grejs period i time odložiti plaćanje glavnice, istakao je Mitrović, i dodao da će se izbor poslovne banke izvršiti u otvorenom postupku javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Za predlog ove Odluke glasalo je 77 odbornika Skupštine grada Kragujevca.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Održana 25. sednica Skupštine grada

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Nov.2014

U okviru 25.redovne sednice Skupštine grada, nakon završene sednice po hitnom postupku, kao prvu tačku dnevnog reda odbornici su razmatrali izbor članova Gradskog veća...Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da je ovo formalna odluka jer se radi o promenama resora kojima se članovi Gradskog...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.