Pravna pomoć: Privremeni i povremeni poslovi i prava radnika

Izvor: Pančevac-online.com, 02.Mar.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravna pomoć: Privremeni i povremeni poslovi i prava radnika

Pitanje: Radim oko pet godina na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova na održavanju higijene. Nisam imala pravo na godišnji odmor, slobodne dane, bolovanje i tako dalje. Što je najcrnje, radila sam uvek isti posao, a podaci u ugovoru su se menjali: od toga da sam zaposlena na jedan mesec, pa na tri, pa na četiri, preko toga da je naziv mog radnog mesta kurir, pa pomoćni radnik, pa radnik na održavanju higijene, do toga da radim u jednoj agenciji, pa u drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << i tako unedogled.

Ponavljam: sve vreme radim isti posao u istoj firmi – i to jednoj od većih u Pančevu, koja ima oko 60 zaposlenih.


Kakva su naša prava, da li je to zakonito i da li se tim agencijama može stati na put?

Odgovor: Nije jasno o kojim agencijama je reč, ni o njihovom odnosu s poslodavcem koji ih angažuje, ali na osnovu podataka koje ste izneli, mogu vam reći sledeće: poslodavac može za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova s nekim licem.

Tim ugovorom ne zasniva se radni odnos, pa samim tim nemate prava iz radnog odnosa (godišnji odmor, bolovanje itd.). Istine radi, termin „slobodni dani” ne postoji (osim kad je reč o danima koje koristite umesto plaćenog prekovremenog rada). Postoji samo godišnji odmor za zaposlene. Međutim, ovim ugovorom se ne zasniva radni odnos, tako da nemate pravo na godišnji odmor. Naglašavam da su u pitanju poslovi koji ne smeju trajati duže od 120 radnih dana u jednoj godini.

Da biste zasnovali radni odnos, potrebno je da poslodavac s vama potpiše ugovor o radu, koji može biti na određeno ili neodređeno vreme. Rad na određeno vreme može trajati najduže 24 meseca, s prekidima ili bez njih (pod određenim uslovima i 36 meseci). Ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme.

U svakom slučaju, ako smatrate da su vaša prava povređena, bilo kojim ugovorom da ste angažovani, možete se obratiti inspekciji rada, pismeno ili usmeno, anonimno ili pod svojim imenom. Inspektori rada vrše tzv. terensku kontrolu kod poslodavca i proveravaju vaše navode. Oni imaju pravo da donose rešenja kojim otklanjaju povrede Zakona o radu, podnose prekršajne prijave itd.

Mašan Vuković, dipl. pravnik

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.