Međunarodni dan pismenosti

Izvor: Bor030.net, 09.Sep.2014, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan pismenosti

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine kako bi se svake godine na taj dan istakla važnost čitanja i pismenosti.

Međunarodni dan pismenosti obeležen je juče, a podaci govore da je u svetu 900 miliona nepismenih ljudi, dok je u Srbiji oko 850 000 stanovnika, odnosno manje od 14 odsto populacije, bez škole ili sa samo nekoliko razreda osnovne škole.

Rezultati popisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << iz 2012. godine pokazuju da je ukupan broj nepismenih ljudi prepolovljen u odnosu na popis iz 2002. godine, te ih sada ima oko 165 000, od kojih više od 80 odsto čine žene.

Nezavršenu osnovnu školu u Srbiji ima oko 667 000 stanovnika, tj. 11 odsto, dok je stanovnika sa visokim obrazovanjem u Srbiji nešto više od 650 000, odnosno skoro 11 odsto. Kompjuterski je nepismeno više od 50 odsto stanovnika Srbije.

Najnovija istraživanja pokazuju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku i pravopis srpskog jezika, te da im je leksični fond siromašan, koji kod mladih pretežno čine žargonizmi i strane reči.

Obrazovanje, tj. pismenost odraslog stanovništva danas je u razvijenim zemljama jedna od osnovnih tema, jer globalizacija svetske ekonomije zahteva obučenu i obrazovanu radnu snagu. U tu svrhu Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju ministre prosvete, finansija i privrede da pokrenu niz konkretnih akcija u cilju podizanja nivoa opšte i funkcionalne pismenosti nacije na zadovoljavajući nivo.

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.