Borani udišu najčistiji vazduh u Srbiji,  kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine

Izvor: Kolektiv.co.rs, 13.Dec.2016, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borani udišu najčistiji vazduh u Srbiji,  kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine

Bor izašao iz „crvenog alarma“, zagađenja više nema   BOR. – Grad koji je decenijama u Agenciji za zaštitu životne sredine bio označen crvenom bojom, a na mapi zagađenih gradova u Srbiji obeležen kao crna ekološka tačka, danas to više nije. Bor je, zahvaljujući radu nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena, sada jedan od gradova sa najčistijim vazduhom, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine. –Nova topionica u Boru doprinela je smanjenju koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu za 12 odsto i, ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, Bor će po prvi put u poslednjih pedeset godina imati vazduh čije će zagađenje biti u granicama normale – rekao je načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović. Popovićeve reči sa malo više detalja potkrepila je Jasmina Knežević, rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha. Ona ističe da se najdrastičniji primer poboljšanja kvaliteta vazduha vidi na slučaju nove topionice bakra u Boru, koja je 2015. godine za samo dva meseca rada uticala na značajno smanjenje prisustva sumpor-dioksida, što znači da je godišnja koncentracija smanjena za oko 50 odsto u odnosu na 2014. Smanjena emisija sumpor-dioksida iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini, pa se u ovom kraju Srbije danas udiše najčistiji vazduh. –U tzv. crvenom alarmu, umesto Bora, sada su Beograd, Novi Sad i Pančevo, ali i Valjevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Užice. Stanovnici ovih gradova su, po podacima Agencije za zaštitu životne sredine prošle godine udisali prekomerno zagađen vazduh. Beograd i Pančevo prešli su u kategoriju „jako zagađen“, dok je u Novom Sadu vazduh ocenjen kao „zagađen“ – kazao je Popović.

Nastavak na Kolektiv.co.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neverovatno: ČIST vazduh u Boru

Izvor: Mondo, 13.Dec.2016

Prema podacima Agencije za zaštitu životne, sredine Bor je, zahvaljujući radu nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena, sada jedan od gradova sa najčistijim vazduhom u Srbiji, saopšteno je iz RTB Bor...Foto: youtube/printscreen.."Nova topionica u Boru doprinela je smanjenju koncentracije sumpor-dioksida...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kolektiv.co.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kolektiv.co.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.