Bajatović: Srbijagas počeo godinu sa zagarantovanim gubitkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Srbijagas počeo godinu sa zagarantovanim gubitkom

BEOGRAD -

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je danas u Skupštini Srbije, gde se raspravlja o davanju garancije Srbije u korist nekoliko komercijalnih banaka po zaduženju "Srbijagasa", da je cena gasa sada u pregovorima spuštena sa 490 na 420 dolara za 1000 kubnih metara gasa, da očekuju da bi ta cena mogla da se spusti na 360 dolara, što bi značilo da bi gas u Srbiji u sledećoj godini mogao da poskupi za 10 odsto i da bi do decembra "Srbijagas" trebalo da potpiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dugoročan sporazum sa "Gaspromom" o isporuci gasa Srbiji

Odgovajući na kritike poslanika LDP na novo zaduživanje Srbijagasa i poslovanje tog preduzeća, Bajatović je rekao da je to preduzeće i ove godine startovalo za zagarantovanim gubitkom zbog nerealne cene gasa, dugovanja, ali i socijalne politike, i da je potrebno da se u narednom periodu razgovara o tome kako ti problemi treba da se rešavaju.

"Resursi za rešavanje problema su da se nešto poveća cena gasa, da naplata bude najmanje preko 90 odsto, a od 2015. godine država će na osnovu naplate taksi od južnog toka imati najmanje 200 miliona evra, plus profit Srbijagasa, pa ćemo nekako od 2015. godine biti u prilici da vratimo ono što smo potrošili u vreme ekonomske krize", rekao je Bajatović.

Zagarantovani minus

On je naveo da je "Srbijagas" ovu godinu kao i prethodne dve-tri startovao sa zagarantovanim minusom od 200 miliona evra, da je cena gasa bila niža za 30 odsto od realne, 15 miliona evra koštala je odložena naplata, i da tu menadžment tog preduzeća ne može ništa da uradi.

"Matematika tih gubitaka je apsolutna tačna, može svaki ekonomski pripravnik sa prve godine srednje škole da je izračuna, ali u ovom momentu više se duguje Srbijagasu, nego što to preduzeće duguje", rekao je Bajatović.

On je precizirao da tako tom preduzeću toplane duguju oko 150 miliona evra još od prošle sezone, a da privrede duguje 400 miliona, a značajna sredstva otišla su i na subvencionisanje cene gasa.

Predimenzionirana socijalna politika

Ocenio je da je postojeće vođenje socijalne politike "pomalo predimenzionirano", odnosno da se previše novca troši, a da su efekti na domaćinstva i privredu mali zbog čega bi trebalo pre svega napraviti socijalnu kartu da se ne bi pomagalo i bogatim i siromašnim.

Što se tiče privrede, Bajatović smatra da bi trebalo razdvojiti preduzeća kojima ima smisla davati jeftin gas, a imaju neku perspektivu da će se državi to vratiti, dok bi to za ona preduzeća koja nemaju perspektivu bilo bacanje novca. On je rekao i da su upravo najveći dužnici javna preduzeća.

Poslanik LDP Bojan Đurić naveo je da je jasno da će u kasnijim fazama otplate kredita o kojem poslanici danas raspravljaju kamate biti nepovoljnije i dodao da je svima jasno da javna preduzeća koja se zadužuju neće moći da otplaćuju već će to država morati da radi.

Đurić je rekao da nivo zaduživanje "Srbijagasa" po nepovoljnim kamatama predstavlja potencijalno stvaranje novog javnog duga i dodao da nije dobio nijedan argument vlade kako će restruktuirati to preduzeće i kako će omogućiti da ne pravi više gubitke u narednim godinama.

"To preduzeće ovako više ne može da opstane, pogotovo što je Bajatović najavio da će Srbijagas uzeti još jedan kredit od 270 mliona evra", rekao je Đurić i naveo da država treba da prestane da subvencioniše teške gubitaše.

Bajatović je rekao da bi do decembra "Srbijagas" trebalo da potpiše dugoročan sporazum sa "Gaspromom" o isporuci gasa Srbiji.

Skupština Srbije danas je nastavila drugu sednicu jesenjeg zasedanja razmatranjem Predloga zakona o davanju garancije Srbije u korist nekoliko komercijalnih banaka, po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas", umesto o predlogu odluke o izboru Saveta NBS, pošto je najavljeno povlačenje tog predloga iz procedure.

Predlog odluke o izboru Saveta guvernera NBS je bio sledeće tačka dnevnog reda te sednice, ali je predlagač, Odbor za finansije, najavio njeno povlačenje zbog potrebe da se krene u novu proceduru izbora tog Saveta, pošto su ranije danas usvojene nove izmene Zakon o NBS.

Odbor bi odluku o povlačenju tog predloga iz procedure trebalo da donese danas, a predsednica Odbora Vesna Kovač precizirala je da je potrebno da se ponovo utvrdi lista kandidata zbog toga što izmenjeni zakon predviđa različito trajanje mandata funkcionera NBS.

Kovač je ukazala da se prema novim izmenama prilikom prvog izbora članova Saveta guvernera, predsednik bira na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, dok će naredni izbor predsednika i članova Saveta biti na pet godina.

Ona je objasnila da se zato mora utvrditi na koji period će koji od kandidata biti predložen, ali i navela da ne očekuje neke izmene u imenima kandidata.

Izmene zakona, koje su poslanici ranije usvojili sa 131 glas, danas stupaju na snagu, a njima je predviđeno da predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave za nadzor, budu izabrani u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakona.

Druga redovna sednica jesenjeg zasedanja, koja je počela 23. oktobra, u dva navrata je prekidana, prvo zbog hitnosti usvajanja zakona kojim je omogućeno prebacivanje imovine i obaveza "Nove agrobanke" na Poštansku štedionicu, a drugi put zbog hitnosti usvajanja izmena Zakona o NBS, koje su poslanici ranije danas usvojili.

Od ukupno 11 tačaka, u dosadašnjem toku sednice, poslanici su razmotrili osam zakonskih i drugih akata u načelu, među kojima predloge zakona o amnestiji, o upravljanju migracijama, izmene zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o lekovima i medicinskim sredstvima, kao i predloge zakona o potvrđivanju četiri međudržavna i međunarodna sporazuma.

Sednica je nastavljena danas u 10 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U decembru dugoročan ugovor s Rusijom o gasu

Izvor: Beta, 06.Nov.2012

BEOGRAD, 6. novembra 2012. (Beta) - Direktor "Srbijagasa" i poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović najavio je u utorak da će do decembra sa Rusijom biti potpisan dugoročan ugovor o isporuci g.

Nastavak na Beta...

Gas u Srbiji dogodine skuplji 10 odsto

Izvor: Capital.ba, 07.Nov.2012, 08:55

BEOGRAD, Gas u Srbiji bi od sljedeće godine mogao da poskupi deset odsto ukoliko se „Srbijagas“ do decembra dogovori sa „Gaspromom“ da se 1.000 kubnih metara gasa ubuduće plaća 360 ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.