Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fejsbuk predator” – roman o mračnoj strani društvenih mreža

Marko Braković napisao knjigu posle dugogodišnjeg istraživanja komunikacije između muškaraca i žena na internetu

Fejsbuk predator” naslov je romana prvenca Marka Brakovića, psihoterapeuta i muzičara iz Beograda, u kojem kroz doživljaje glavnog junaka prikazuje tamnu stranu društvenih mreža i kritikuje njihovu zloupotrebu. Autor definiše delo kao „psihološko-erotski triler, sa primesama kriminalistike” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastao posle dugogodišnjeg istraživanja komunikacije između muškaraca i žena na društvenim mrežama.

Kada mu se pre nekoliko godina na letovanju u glavi pojavila ideja o zapletu, još nije imao nameru da ga pretoči u knjigu, ali pošto je, kako navodi, malo trilera u domaćoj literaturi, i kako su mu društvene mreže poslužile kao dobro mesto za kontekst priče, među novim naslovima pojavio se i „Fejsbuk predator”.

Svoj rukopis određuje kao ispovednu prozu, pisanu u prvom licu, sa autobiografskim elementima.

– Glavni junak i u isto vreme glavni negativac seksualni je zavisnik i zavisnik od onlajn komunikacije koji svoje kontakte sa interneta pretvara u stvarne susrete i tu se dešava triler zaplet. Kroz opise svakodnevice glavnih likova, želeo sam da čitalac otkrije i drugu stranu tog načina komunikacije sa nepoznatim osobama – kaže Braković, dodajući da njegovi junaci zapravo ne žive virtuelni život, već im je internet sredstvo za sticanje novih poznanstava iz kojih proizilaze opasnosti.

Iako govori o naličju društvenih mreža, tačnije o jednoj vrsti zloupotrebe koja će se možda događati u budućnosti, kako kaže, ne osuđuje ih, jer to da li su korisne, opasne ili dobre zavisi od ljudi koji su prisutni na ovim mrežama.

Braković je diplomirani andragog, specijalizirao je psihoterapiju kojom se profesionalno bavi, a aktivan je i kao muzičar u bendu „Urban puls”, sa kojim ima ima dva studijska albuma i četiri singla.

R. S.

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.