Danas je Dan mrmota: Saznajte zašto Amerikanci pitaju glodara kako će biti vreme

Izvor: Svet, 02.Feb.2015, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan mrmota: Saznajte zašto Amerikanci pitaju glodara kako će biti vreme

Danas je Dan mrmota, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava svake godine,  uvek 2. februara, i bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da predvidi vreme.
Predanje kaže da ako glodar vidi svoju senku na 2. februar, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest nedelja. Ako je ne vidi, proleće je na putu.
Danas je mrmot izašao iz jazbine u 7,25 minuta po lokalnom vremenu, pa se ubrzo ponovo zavukao u svoju “kućicu”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << što znači da će zima u SAD još potrajati.
Iako većima američkih država uzgaja svoje mrmote za ovaj praznik, samo jedan je onaj pravi: Panksatoni Fil (na slici) koji živi u Panksatoni, gradiću u Pensilvaniji, koga smo videli u filmu “Dan mrmota” (drugi deo imena, Fil, dobio je po kralju Filipu).
Svake godine hiljade turista (na slici) se sjati u to mesto kako bi učestvovali u posebnom prazničnom programu. Uz novinare, članove kluba Panksatoni mrmota, meštane i turiste, zabavi mrmota Fila odaziva se čak i guverner Pensilvanije.
A kako je sve počelo?
Pre više hiljada godina, kada su animalizam i obožavanje prirode bili jedine religije, pojedini Evropljani verovali su da jazavac ima moć da predvidi dolazak proleća.
Mnogo vekova kasnije Nemci su se doselili na američko tlo i tamo posejali tu tradiciju. Pošto u Pensilvaniji tada nije bilo jazavaca, mrmot je poslužio kao dostojan zamenik.

Iako su Fil i njegovi brojni prethodnici u proteklih 129 godina kraj zime tačno predvideli samo 17 puta, ovaj događaj lokalnoj zajednici donosi oko milion dolara prihoda, a tog dana se čak i škole zatvaraju kako bi deca mogla da skoknu do Filove jazbine.
Izvor: N1
Foto: Facebook

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Dan mrmota

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2015

Dan mrmota se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava svake godine 2. februara i bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da "predvidi" vreme...Predanje kaže da ako glodar vidi svoju senku na 2. februar, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati...

Nastavak na Radio 021...

DAN MRMOTA: Panksatoni Fil predviđa koliko će još trajati zima!

Izvor: Kurir, 02.Feb.2015

Dan mrmota se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava svake godine 2. februara i bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da “predvidi” vreme...Predanje kaže da ako glodar vidi svoju senku na 2. februar, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati...

Nastavak na Kurir...

Mrmot Fil predviđa još šest nedelja zime

Izvor: B92, 02.Feb.2015

Najpoznatiji mrmot na svetu Fil, izašao je iz svoje jazbine kako bi tradicionalno “predvideo” koliko će još dugo zima da traje...Da li znate šta je Dan mrmota?..Foto: Matt Reinbold/Flickr.com..Ovog puta, mrmot je video svoju senku i vratio se u jazbinu, što znači da će zima trajati još šest...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.