Bartolomeo Kristofori  - izumitelj klavira

Izvor: Svet plus, 04.Maj.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bartolomeo Kristofori - izumitelj klavira

Bartolomeo Kristofori, italijanski graditelj instrumenata i prvi izumitelj klavira, rođen je na današnji dan, 4. maja 1655. godine.

Iako se o njegovom detinjstvu malo zna, Bartolomeo Kristofori sa 33 godine stupio je u službu princa Ferdinanda od Medičija. Princu je trebao neko ko bi vodio računa o njegovim instrumentima, a želeo je i da ulaže u nove izume. Pre nego što je napravio svoj prvi klavir, Kristofori je izumeo još dva instrumenta sa dirkama – spinet i ovalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << spinet. Klavir se od ostalih tadašnjih instrumenata sa dirkama razlikovao po načinu dobijanja tona.

Naime, na drugim instrumentima sa dirkama ton se dobijao korišćenjem mehanizma gavranovih pera, koja su okidala žice i tako proizvodila ton. Kod klavira je Kristofori napravio mehanizam čekića koji udaraju u žicu i proizvode zvuk. Prednost ovakvog mehanizma je u tome što je na klaviru izvođač mogao da kontroliše jačinu zvuka, tj. da proizvodi i tihe i glasne tonove. Zbog toga su se prvi klaviri zvali "piano e forte". Ovaj novi instrument postao je poznat tek oko 1711. godine, zahvaljujući članku koji je o njemu napisao Mafei, tada uticajni italijanski pisac.

Kristofori je nastavio da pravi klavire i posle smrti princa Ferdinanda, neprestano ih usavršavajući. U kasnijim godinama asistirao mu je Đovani Ferini, koji je posle Kristoforijeve smrti nastavio sa gradnjom klavira.

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Pre 360 godina rođen pronalazač klavira

Izvor: B92, 04.Maj.2015

Italijanski graditelj instrumenata, čovek za kog se smatra da je pronalazač klavira Bartolomeo Kristofori rođen je na danasnji dan pre 360 godina u Padovi...O njegovom detinjstvu i mladosti se malo zna osim da je sa 33 godine stupio u službu princa Ferdinanda od Medičija...Princu je bio potreban...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.