U Rapatnici kod Srebrenika bilo zatvoreno oko 20 Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Dec.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rapatnici kod Srebrenika bilo zatvoreno oko 20 Srba

SARAJEVO - Stevo Stanišić, prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću za zločine nad srpskim civilima u ljeto 1992. godine u Mjesnoj zajednici Rapatnica, opština Srebrenik, rekao je da je krajem juna 1992. godine bio zatvoren u mjestu Rapatnica sa još oko 20 Srba.

Stanišić je naveo da je oko sedam dana proveo u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ali da ga niko nije zlostavljao, prenosi Birn.

Na pitanje ko ih je čuvao, svjedok Stanišić je pojasnio da je bilo nekoliko osoba, te da se sjeća izvjesnih Muće i Sejde, ali da ne zna "ko je bio glavni".

Tokom svjedočenja Stanišić se prisjetio da je na Zdravku Ostojiću vidio povrede nakon što je doveden u Mjesnu zajednicu. Svjedok se saglasio sa odbranom da je Ostojić povrede dobio na području Lukavca.

Svjedok je naveo da mu nikada nije saopšten razlog zatvaranja u prostorijama Mjesne zajednice u Rapatnici, odakle je sa drugim zatvorenicima odveden u zatvor u Tuzli.

Ibračević, Smajlović i Ćović su optuženi za zločine počinjene nad srpskim cvilima u ljeto 1992. godine u Mjesnoj zajednici Rapatnica i u prostorijama Fudbalskog kluba "Rapatnica".

Prema optužnici, zatvorenici su premlaćivani, mučeni i zlostavljani na razne načine, dok je Ibračević, vršeći nadzor nad zatočeničkim objektima, odobravao takvo postupanje.

Ćoviću je na teret stavljeno da je ulazio u Mjesnu zajednicu i tukao civile, dok je Smajlović optužen što nije spriječio ulazak drugih osoba.

Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Opšinskog štaba Teritorijalne odbrane /TO/ Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Opštinskog štaba TO, a Ćović pripadnik Vojne policije.

Suđenje će biti nastavljeno 9. decembra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.