Zemlje Perzijskog zaliva primaju samo bogate!

Izvor: Capital.ba, 06.Maj.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje Perzijskog zaliva primaju samo bogate!

AMAN, Zemlje Perzijskog zaliva primaju samo bogate izbjeglice, odnosno samo one koji mogu da ulože novac, dok ogromnu većinu ostalih ne žele na svojoj teritoriji, strahujući od destabilizacije vlasti. Mnoge arapske vlade na meti su kritika, jer ne postoji jasna politika za prijem izbjeglica, pa mnoga izbjegla lica traže spas na evropskom kontinentu. Prema navodima UNHCR-a, većina sirijskih izbjeglica primljena je u susjednim državama Jordanu i Libanonu, koji i sami imaju ekonomske probleme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << a i Turska je primila stotine hiljada izbjeglih lica. Istovremeno, bogate arapske države, posebno one iz Perzijskog zaliva, to izbjegavaju. Saudijski novinar i analitičar Sulejman al-Ukvaili navodi da te zemlje u zamjenu daju novac. Vlade tih država uplatile su „milijarde dolara“ za pomoć arapskim izbjeglicama, kaže taj analitičar i navodi da su održane brojne donatorske konferencije radi pomoći sirijskim izbjeglicama. Ipak, sem obećanja o isplati 3,8 milijardi dolara za pomoć Sirijcima, ni jedna zemlja Perzijskog zaliva nije spremna da primi izbjeglice. Više od milion Sirijaca je, prema navodima UNHCR-a, pobjeglo u Libanon. Time je Libanon, s obzirom na broj stanovnika, postao zemlja sa najviše izbjeglica. Analitičari vjeruju da suzdržavanje zemalja Perzijskog zaliva da prime izbjeglice ima veze sa „strahom od uvoza krize“. Arapske zemlje doživljavaju snažne prevrate i zato se zemlje Perzijskog zaliva plaše da bi se konflikti mogli nastaviti na njihovim teritorijama. Ali, oni koji imaju novca dobrodošli su u Perzijskom zalivu. U tim slučajevima te zemlje su „fleksibilne“ i nije im bitna nacionalnost – navode agencije.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Zemlje Perzijskog zaljeva primaju samo bogate izbjeglice!

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2015

AMAN - Zemlje Perzijskog zaljeva primaju samo bogate izbjeglice, odnosno samo one koji mogu da ulože novac, dok ogromnu većinu ostalih ne žele na svojoj teritoriji, strahujući od destabilizacije vlasti...Mnoge arapske vlade na meti su kritika, jer ne postoji jasna politika za prijem izbjeglica, pa...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.