Zelinger: Osnivanje komore doneće nove investicije

Izvor: RTS, 14.Apr.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelinger: Osnivanje komore doneće nove investicije

Prva međudržavna komora Srbije s nekom zemljom, nemačko-srpska privredna komora, osniva se večeras. Predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zelinger kaže za RTS da je to, iz nemačkog ugla, pravi način da se uredi odnos dve zemlje.
Ronald Zelinger je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je osnivanje nemačko-srpske komore na jedan zvaničan način temelj za cvetanje investicija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"To će prepoznati investitori u Nemačkoj za stvaranje solidnih i trajnih odnosa. Nismo tu da zamenimo nekoga. To je iz nemačkog ugla pravi način da uredi odnos dve zemlje", napominje Zelinger.
Prema njegovim rečima, komora je osnovana bilateralnim aktom o osnivanju te komore.
"To je prva komora koja je na taj način osnovana i nosi volju obe vlade, i srpske i nemačke, da se formalizuju privredni i poslovni odnosi i politička volja. U tome imamo snažnu podršku kako Srbije, tako i Nemačke. Siguran sam da će pomoći svim preduzećima koje su članice privredne komore", napominje Zelinger.
Predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja kaže da uvek postavlja pitanje "ko će sledeći da ulaže u Srbiju".
"Mi smo druga najveća zemlja po obimu trgovine sa Srbijom, ali ako isključite taj jednokratni efekat, naši privredni odnosi su prošireni na 350 nemačkih investicija u Srbiji. Mislim da je to čvrst temelj i dobra osnova za jačanje privrednih odnosa", smatra Zelinger.
Kako kaže, trgovinska razemena duplirana je od 2010, a nemačke komapnije uložile su 1,8 milijardu evra i doprinele stvaranju više od 30.000 radnih mesta.
"Jasan je znak da će slediti još toga. Mi imamo, kao Nemačka privredna komora, zainteresovanih kompanija i mi ćemo s tim nastaviti", napominje predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja.
Prema njegovim rečima, srpska Vlada dosta toga čini kako bi dovela investicije, pre svega u organizaciji raznih skupova u Nemačkoj za privlačenje investitora u Srbiju.
"Jedno od najboljih sredstava je da su investitori koji su u Srbiji zadovoljni. Mi vidimo sebe kao partnere za sve druge komapnije. Srpska vlada može da nastavi s reformama i siguran sam da će stvari ići u najboljem pravcu", zaključuje Zelinger.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelinger: Otvaranje Nemačko-srpske privredne komore jača ekonomske odnose

Izvor: Blic, 14.Apr.2016

Nemačko-srpska privredna komora biće osnovana večeras u Beogradu, a predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zelinger kaže da je osnivanje međudržavne komore temelj za nove investicije..."To će prepoznati privrednici u Nemačkoj kao završni akt u stvaranju trajnih ekonomskih odnosa",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.