Zašto, u godini preduzetništva, niko ne hita u privatnike?

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto, u godini preduzetništva, niko ne hita u privatnike?

Ovu godinu je vlada proglasila za godinu preduzetništva. U budžetu je odvojeno i oko šest miliona evra za početnike u poslu. Ipak, ne hitaju svi u privatnike.

Čime čovek u Srbiji koji se odvaži na sopstveni biznis da počne da se bavi? Kad bi bio u toj poziciji, predsednik vlade, kaže da bi nastavio nekadašnjim stopama.

"Ne biste verovali, ja sam radio nekad u hardver šopu, i neki ugostiteljski sektor. Nisam za IT sektor nimalo stručan, to mogu samo da čestitam >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ovim divnim mladim ljudima koji taj posao dobro rade", rekao je Vučić.

Njegov gost, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je sa Vučićem danas razgovarao sa mladim preduzetnicima, nema tolike ambicije.

"Ja bih slikao slike, želeo bih da mogu da plešem i da umem da pevam. Ništa od toga ne znam i to je veliki gubitak u životu", rekao je Šreder.

"Eh, čime bih ja sve voleo da se baviim. Nije me pitao šta bih voleo, nego šta bih eventualno mogao", dodao je Vučić.

A da li bi dobro prošao?

Ukoliko bi se odlučio za usluge, premijer bi krenuo lakšim preduzetničkim stopama, delom i zbog toga jer je za proizvodnju potrebno više preduzetničkog kapitala. A pristup finansijama danas je jedan od glavnih problema koji tišti one koji se odluče za početak privatnig biznisa.

Država je u godini preduzetništva predvidela ukupno 16 milijardi dinara za programe subvencija. Ipak, komercijalni krediti i dalje su za mnoge nedostižni. Nekima su preskupi, a neki ne mogu da obezbede dovoljno garancija. No, nije se u novcu - i ambijent u kom bi trebalo da počnu biznis nije svima privlačan.

"Jedan od najvećih problema za svakog privrednika koji započinje poslovanje jeste nepoznanica koji su sve koraci koje treba da prođe da bi osnovali svoje preduzeće i da to bude potpuno jasno. Kad saznaju te korake, da ti koraci u administraciji budu lako spovodljivi. To su stvari koje su za početak bitne za svakog. Četvrta stvar je predvidivost taksi i naknada i finansijskog opterećenja. Nešto što ih sačeka nakon godinu dana kad dobiju sve račune je ono što ih iznenadi i uvuče u sivo tržište", kaže Jelena Bojović iz NALED-a.

Za većinu je i dalje san rad u velikom preduzeću, a pojam uspeha u životu je zaposlenje u državnoj službi.

Premijer kaže da je problem nedostatak preduzetničkog duga. Preduzetnici sa druge strane, da su loši uslovi poslovanja. Da li je preduzetništvo u Srbiji onda nužda ili prilika?

Detaljnije u prilogu Vojislava Stevanovića:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.