Zašto Amerikanci okreću leđa đusu?

Izvor: B92, 20.Avg.2014, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Amerikanci okreću leđa đusu?

Maloprodaja soka od pomorandže u SAD je pala na istorijski minimum, jer je taj nekad veoma popularan jutarnji napitak izgubio privlačnost među kupcima.

Amerikanci su za četiri nedelje, zaključno sa 2. avgustom, kupili 34,96 miliona galona (1 američki galon je 3,78 litara) soka, što je 9,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci analitičke agencije Nilsen.

Ta količina je najniža od kada se prate podaci, od januara 2002. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Maloprodaja soka od pomorandže dostigla je ovogodišnji maksimum od 48,63 miliona galona 18. januara, jer su zbog hladne zime Amerikanci kupovali mnogo tog napitka bogatog vitaminom C. Međutim, od tog momenta prodaja je bila u neprekidnom padu, navodi Nilsen.

Prema mišljenju stručnjaka, sve veći udeo na tržištu zauzimaju energetska pića i razni egzotični sokovi. Pored toga, na pad popularnosti "orindž đusa" uticala je i visoka cena. Cena galona soka je 2. avgusta dostigla novi rekord od 6,44 dolara, što je 4,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Rast cene je, između ostalog, uslovljen najnižim rodom pomorandži na Floridi u poslednjih 29 godine zbog bakterija koje izazivaju opadanje plodova sa drveta pre nego što sazru. Pri tome analitičari očekuju dalje pogoršanje situacije u sledećoj poljoprivrednoj godini, koja počinje 1. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.