Zalihe maslinovog ulja kritične, cena raste

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalihe maslinovog ulja kritične, cena raste

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, javlja "Blumberg".

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u oceni hamburške istraživačke kompanije Ojl vorld, i dodaje da je toplo i suvo vreme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "oboren" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju.

Cene ekstra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devičanskog maslinovog ulja iz Španije su prošle nedelje porasle pet odsto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo od aprila 2006. godine i gotovo blizu rekorda, saopštila je kompanija Ojl vorld.

"Prilično je zabrinjavajuće poskupljenje maslinovog ulja", izjavio je šef londonske istraživačke kompanije Euromonitor internešnel, Lamin Lauznija.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra, "potonula" za preko 50 odsto, prema podacima madriskog Međunarodnog saveta za maslinovo ulje.

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet meseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period lane, navodi kompanija Ojl vorld.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.